– Ukrainsk akasiehonning er gull på flaske!

Honning AS er et lite norsk selskap – med minimal administrasjon og maksimal innsatsvilje – som leverer honning til hele landet med god hjelp fra ASKO og ASKO Servering. Produksjonen foregår primært i Serbia og Ukraina. Sistnevnte er som kjent i krig. Logistikken er krevende. Men honningen kommer. Alltid.

– Kontinuitet og kvalitet henger tett sammen, sier daglig leder Bent Kittelsen i Honning AS. – Det er ingen snarveier. Men når du kjenner produsentene dine og følger prosessen tett – da lykkes du.

At råvaren kommer fra Ukraina, gjør det hele ekstra spesielt. I et land hvor mye av infrastrukturen er ødelagt, og hvor fabrikker har vært rammet av missilangrep, leveres det likevel honning med millimeterpresisjon. Kittelsen reiser dit selv hvert kvartal.
– Vi fikk en smell på fabrikken for et år siden. Den ble bygget opp igjen på tre dager. Ukrainerne gir seg ikke. Jeg er der ofte, og vi jobber tett. De vet hva vi står for, og vi vet at de leverer. 

– Er ikke dette … farlig?
– Barna mine er ikke spesielt begeistret for denne reisevirksomheten, men personlig føler jeg meg trygg. Krigshandlingene foregår primært i byene og ved selve fronten. Mine produsenter holder til på landsbygda! 

Flytende suksess

Kittelsen er bransjeveteran, og har lang fartstid fra både Delikat og Honningcentralen. I sistnevnte bidro han til å firedoble omsetningen – blant annet ved å bidra til å endre norske forbrukeres holdninger til honning:
– I 2011 spiste «alle» krystallinsk honning. I løpet av to år snudde vi hele markedet, og i dag er det flytende honning som dominerer. Folk skjønte at det ikke bare var enklere å bruke – honning kunne brukes til så mye mer enn pålegg på brødskiva.

I 2016 startet han for seg selv, med Honning AS.
– Konkurranse er bare sunt. Det skjerper oss alle, og sikrer bedre produkter til markedet!

Akasie – kongen i kuben 

– Den mest unike honningen vår? Økologisk akasiehonning fra Ukraina! En sjelden god råvare som aldri krystalliserer, og som passer perfekt på frokostbuffeer, til ost, på gresk yoghurt og i sauser og marinader.
– Den mest eksklusive varianten er kanskje økologisk akasiehonning med hele valnøtter. Den ligger allerede inne på ASKO Servering, og er absolutt verdt et bekjentskap.

Analyse, analyse, analyse

Renhet og sporbarhet er bærebjelkene i hele driften. All honning analyseres tre ganger før den når norske hyller og bord: først hos produsent i Ukraina, deretter hos Intertek i Tyskland, og til slutt ved grensen inn til Polen og EU.
– For kundene betyr det trygghet. De vet at det de får er ekte vare. Ikke varmebehandlet, ikke blandet, ikke trikset med. Bare ren honning – og gjerne økologisk, sier Kittelsen.

Et produkt med fart og fleksibilitet

For serveringsbransjen tilbyr Honning AS både kuverthonning i 20 gram, 360 gram, 750 gram og spann på 4,5 og 20 kilo.
– Flytende honning gjør det enklere for kokker og bakere, og er helt perfekt i både dressinger, glasurer og som naturlig søtning i bakverk. Det gir fuktighet, lengre holdbarhet – og bedre smak.

Smak, bruksverdi – og potensial

Ikke all honningen til Honning AS kommer fra Ukraina og Serbia. Lynghonningen fra Solliafarmen er sågar Matskatt-klassifisert.
– Det er selvsagt viktig at også norsk honning finnes på markedet, og lynghonningen er en utmerket representant for kvaliteten som norske produkter holder.

Utover honning har Honning AS både pretzels, glutenfri bakverk og veganske kremtoppinger inne på ASKO Servering. Men honningen er hjertet.
– Jeg brenner for dette. Når du ser hvordan produktet kan heve en rett, når du ser hvordan det treffer i smaksbalansen, i presentasjonen og i kvaliteten – da vet du at det har en naturlig plass på norske kjøkken, avslutter Kittelsen.

Morofakta

Treet som biene henter nektaren fra til akasiehonning er ikke akasie, men Robinia pseudoacacia – også kjent som falsk akasie. Men honningen er ekte nok. Akasiehonning er mild og søt i smaken, og holder seg flytende i svært lang tid.

Fakta om Honning AS

  • Daglig leder og majoritetseier: Bent Kittelsen
  • Distribueres over ASKO
  • Honningen høstes og pakkes ferdig i emballasje både i Ukraina og Serbia
  • Tre ledd med grundige produktanalyser før honningen når markedet
  • Tilbyr også kuvertglass, pluss 4,5 og 20 kg spann
  • Spesialitet: Økologisk akasiehonning
  • Produktene egner seg til: ost, yoghurt, frokost, bakst
ANNONSE