Langrønningen Kafé: Nytt kraftsenter for ekte norsk husmannskost





Langrønningen Kafé har på kort tid blitt et nytt landemerke for matglade langs E18 i Telemark. Her serveres tradisjonell, hjemmelaget husmannskost til et stort og stadig voksende publikum – med både lokale og langveisfarende gjester som trofaste støttespillere.
Bak suksessen står Ole-Kristian Ingelstad, Hege Ingelstad og Gunn Anita Stenstad fra Aarnesgruppen. Med på laget har de fått med seg kokk og daglig leder Christine Elise Watne. Under slagordet «poteter og saus til folket» skal konseptet fra indre Telemark nå testes ut i full skala i Bamble. Og det ser altså ut til å virke. Da Langrønningen Kafé åpnet dørene i starten av april, sto køen langt utover parkeringsplassen, og flere måtte vente en god stund på å få bord i det som kan være en av Norges største kaféer målt i antall rene kaféplasser – hele 340 sitteplasser.
En drømmeåpning med glade gjester
Stemningen blant de første gjestene har vært overveldende positiv, forteller Ole-Kristian Ingelstad:
– En dame i 80-åra fortalte at hun hadde vært innom hver helg siden åpningen, og at hun nå ønsket å spise her hver eneste dag. Slike historier varmer!
Tradisjonsmat i hjertet av Telemark
Kaféens konsept bygger på solid, tradisjonell norsk mat – som lapskaus, wienerschnitzel, kjøttkaker og ørret – med stor respekt for klassiske oppskrifter.
– Vi kan lage spennende varianter og morsomme tilbehør, men de klassiske rettene skal alltid holde en kjent og kjær standard. Det er det folk kommer hit for, utdyper Ole-Kristian Ingelstad – kokk og medeier i Aarnesgruppen.
– Det gjelder å holde trykket oppe
Christine Elise Watne, med lang fartstid som kjøkkensjef på Thon Hotel Høyers i Skien, beskriver overgangen til Langrønningen som både givende og krevende:
– Det er utrolig givende å få være med på å utvikle noe nytt, samtidig som jeg får stor frihet til å forme tilbudet sammen med teamet. Og det er inspirerende å se hvor glade folk er i den norske husmannskosten! Så den store jobben består i å klare å lage tilstrekkelig med mat til å møte etterspørselen.
Størrelse og satsing: Bygget for fremtiden
Beslutningen om å åpne en så stor kafé var ikke tilfeldig. Beliggenheten langs E18, med nærhet til Skien, Porsgrunn, Kragerø og Bamble, gir et enormt kundegrunnlag. Med over en million årlige besøkende til handelsområdet Langrønningen ligger forholdene godt til rette for en blomstrende drift.
– Det er mange år siden vi ble kontaktet av utbyggeren her, som ønsket veikrokonseptet vårt litt nærmere E18. Det passet ikke da – vi hadde hendene fulle med restaurantene i Gvarv og Seljord – men denne gangen kunne vi slå til, forteller Gunn Anita Stenstad. – Og skulle vi først satse her, måtte vi tenke stort, sier Ingelstad. – Vi har god kapasitet på både kjøl, frys og kjøkken, og kan derfor håndtere store innkjøp.
Matglede og lokalt engasjement
Langrønningen Kafé satser tungt på lokalbefolkningen som bærebjelke gjennom hele året. Målet er å bli et fast innslag i hverdagen til folk i hele Telemark, fra Kongsberg til Kragerø. Prisnivået holdes bevisst rimelig for å sikre høy gjestefrekvens – her skal folk ha råd til å komme ofte.
– Kvalitet på mat og service skal alltid komme først, understreker Hege Ingelstad. – Men folket skal alltid ha råd til poteter og saus!