Skrukork vs. naturkork: Spiller det egentlig noen rolle hva slags kork vinen har?

Vinflasker kommer i all hovedsak med to valg: skrukork eller naturkork. Ofte blir naturkork forbundet med kvalitet og tradisjon, og blir dermed sett på som det mer overlegne, mens skrukork gjerne blir stemplet som billig. Likevel har skrukorken revolusjonert vinverdenen, og brukes i stadig større grad. Så hva er egentlig best av de to?

Naturkorken har blitt brukt i vinflasker siden 1700-tallet, og mange vinprodusenter foretrekker fortsatt disse korkene, spesielt når det kommer til litt dyrere vin. Omtrent 70 prosent av alle vinflasker globalt er forseglet med enten naturkork eller teknisk kork. Sistnevnte er små biter av naturkork som er limt sammen til å bli en flaskekork. 30 prosent av verdens vinflasker er forseglet med skrukork eller syntetisk kork.

Både skrukorken og naturkorken har fordeler og ulemper knyttet til seg. Her skal vi gå gjennom noen av de viktigste punktene.

Fordeler og ulemper med naturkork

Naturkorker lages av ytterbarken til korkeiken. Trærne tar ikke skade av denne prosessen, og ettersom de kan leve til å bli over 200 år, kan ett tre produsere tusenvis av korker i løpet av levetiden sin. Høstingsprosessen kan imidlertid ikke gjøres oftere enn hvert niende år, og det tar minst 40 år før et nyplantet tre har bark som kan brukes. Tilgangen på naturkork er derfor begrenset, og dette har bidratt til utviklingen av andre korktyper.

Likevel har naturkorken enkelte fordeler som ikke kan gjenskapes med skrukorker. Naturkorker er porøse, og lar dermed oksygen sakte, men sikkert overføres til vinen. Dette bidrar til å mykne tanninene i vinen og gjør at vinen utvikler flere karaktertrekk og smaksnyanser. 

Den store fordelen med naturkork er altså at det er et naturlig produkt. Men dette er også ulempen, ettersom det vil finnes naturlige variasjoner i både konsistens og kvalitet. Noen korker blir tørre, smuldrer opp eller har hull og sprekker i seg. Korkens kvalitet kan også forringes over tid. Dette er faktorer som bidrar til at viner oksideres for raskt. 

Alle korker har også en viss risiko for korkfeil på grunn av den kjemiske forbindelsen TCA. Dette oppstår vanligvis når naturlige mikroorganismer i korken kommer i kontakt med klorforbindelser. Dette fører til en kjemisk reaksjon som produserer TCA, som gir vinen en muggen, jordaktig lukt som kan minne om lukten av våt papp eller kjeller. Det er dette som omtales som at en vin er «korket».

Fordeler og ulemper med skrukork

Skrukorken dukket opp for første gang i 1959 i Frankrike. På dette tidspunktet ble de utelukkende brukt på billigviner med varierende kvalitet, ikke på dyre kvalitetsviner som skulle lagres. Og selv om kvaliteten på korkene har kommet langt, er det fortsatt en generell oppfatning blant forbrukere i hele verden at viner med skrukork har dårligere kvalitet. En del serveringssteder vegrer seg derfor for å ta inn vinflasker med skrukorker.

Skrukorkene har imidlertid en rekke fordeler. Ettersom man eliminerer korkfeil, vil lagret vin kunne holde en jevnere kvalitet. Dette er noe som blant annet the Australian Wine Research Institute har testet. De lagret vinflasker med den samme vinen over en periode på to år, hvor halvparten hadde skrukork og halvparten naturkork. Og mens vinen med skrukork hadde nøyaktig samme smaksprofil, var det variasjoner i både smak og kvalitet på den vinen som var blitt lagret med naturkork. Skrukorker gir altså en mer konsekvent smaksprofil og kvalitet på vinen, og bevarer aromaen bedre enn naturkorker. 

Det høres kanskje merkelig ut, men den store ulempen med skrukorker er nettopp at den holder vinen friskere og ferskere. Når man lagrer vin, ønsker man selvsagt at vinen skal modnes og utvikle de karaktertrekkene som kun kan oppnås ved lagring. Selv om det finnes en rekke ulike typer skrukorker, som kan slippe inn en tilpasset mengde med oksygen slik at vinen utvikler seg, vil man aldri oppnå de samme smakskarakteristikkene og smaksnyansene som oppstår når vinen lagres med naturkork. For viner som er ment å lagres, er altså naturkork det riktige valget. Men for viner som gjerne kan drikkes med én gang, kan skrukork være veien å gå.

ANNONSE