Slik påvirker malingsgraden kaffens smak

Presskannemalt, filtermalt og espressomalt – hva har egentlig kaffens malingsgrad å si for den ferdige kaffen?

De som har jobbet en stund med kaffe, vet gjerne at kaffens malingsgrad er en av de viktigste variablene når det kommer til kaffebrygging. Men hvordan vet man egentlig hvilken malingsgrad som er riktig? Og hva skjer dersom man velger feil malingsgrad?

Sammenhengen mellom malingsgrad og ekstraksjon

Malingsgraden påvirker ekstraksjonen direkte, og dette er også årsaken til at malingsgraden har så mye å si. Kaffebønnene males for å øke kontaktflaten mellom kaffe og vann, og jo større kontaktflate det er, jo raskere foregår ekstraksjonen. Samtidig påvirker malingsgraden kaffens tetthet; jo finere kaffen er malt, jo mer tettpakket blir kaffen, og jo lengre tid bruker vannet på å strømme gjennom kaffen. Dette resulterer igjen i økt ekstraksjon.

Målet med å velge riktig malingsgrad er altså å oppnå riktig ekstraksjon. Dersom kaffen er malt for grovt, vil det resultere i underekstrahert kaffe med en sur smak. Er kaffen malt for fint, blir kaffen overekstrahert og får da en bitter smak. 

Ulike malingsgrader for ulike tilberedelsesmetoder

På grunn av dette er det viktig å tilpasse malingsgraden etter hvilken bryggemetode man skal bruke. En tommelfingerregel er at jo lengre bryggetiden er, jo grovere må kaffen være malt. For eksempel bør man bruke svært grovmalt kaffe når man skal lage kaldbrygget kaffe, ettersom bryggetiden er opptil 24 timer. I den motsatte enden har man blant annet espresso, som har en svært kort ekstraksjonstid, og som derfor krever at kaffen er svært finmalt. 

Har du laget kaffe som ikke smaker godt, er det antageligvis fordi malingsgraden ikke er korrekt. Dersom kaffen smaker surt, betyr det at den er underekstrahert, og da kan det være fornuftig å øke ekstraksjonstiden eller male kaffen finere. Er kaffen bitter, betyr det at den er overekstrahert, og da bør man bruke en grovere malingsgrad eller redusere ekstraksjonstiden.

For å kunne servere den beste kaffen, gjelder det å prøve seg frem til man finner den riktige malingsgraden til de ulike tilberedelsesmetodene. Et godt utgangspunkt er tabellen nedenfor.

 Malingsgrad 

 Minner om …

 Passer til …

 Ekstra grov

 knuste pepperkorn 

 – kaldbrygget kaffe 

 Grov

 havsalt/koshersalt 

 – franskpress 
 – perkolator 

 Medium-grov 

 grov sand 

 – Chemex 

 Medium

 vanlig sand 

 – kjegleformede pour over-metoder 
 – kaffemaskiner med flat bunn 
 – AeroPress med 3+ minutter bryggetid 

 Medium-fin

 bordsalt 

 – kjegleformede pour over-metoder 
 – AeroPress med 2–3 minutter bryggetid 

 Fin

 litt finere enn bordsalt 

 – espresso 
 – mokkakanne 
 – AeroPress med 1 minutt bryggetid 

 Ekstra fin

 mel 

 – tyrkisk kaffe 

ANNONSE