Det nærmer seg Bocuse d’Or

Europafinalen i Bocuse d’Or nærmer seg med stormskritt. Tirsdag 19. og onsdag 20. mars kjemper 20 lag om heder, ære og muligheten til å kjempe videre i Lyon i 2025. SMAKmagasinet ønsker Håvard Werkland med team lykke til!

For verdens mestvinnende Bocuse d’Or-nasjon føles det egentlig naturlig at årets europafinale skal avholdes i den gamle vikinghovedstaden Trondheim. Konkurransestedet er Trondheim Spektrum, som neppe fantes i vikingtiden, men som til gjengjeld har tribuneplass til 3500 skuelystne.

Årets kokk 2023

Det er Trondheims egen Håvard Werkland som skal representere fedrelandet i årets konkurranse. Werkland ble kåret til Årets kokk 18. september i fjor, etter å ha kjempet seg forbi både Brynes Aron Espeland og Oslos Aleksander Vartdal. I år leder han det norske teamet – med Leon Haarberg Nilsen som commis og Lisbeth Wollum Størvold som coach – som er siste lag ut på konkurransens første dag.

Nasjonalbrennevin og reinsdyr

Allerede i fjor høst ble det klart at skrei, kamskjell og tørrfisk ble obligatoriske råvarer for konkurransens fatoppgave. I januar ble det så åpenbart hva utfordring nummer to må lages på basis av. Obligatoriske råvarer for årets tallerkenservering er nemlig Lysholm LINIE aquavit og reinsdyr. Tallerkenserveringen består av en hovedrett og en sideservering. Rettene serveres samtidig, og råvarene må være synlig tilstede i begge. Sideserveringen må inneholde akevitt, og hovedserveringen må inneholde flatbiff fra reinslår. Ellers er det bare fantasien – og velutviklede smakspalletter – som setter grenser for råvarekombinasjonene.

– Lysholm LINIE aquavit er med sin særegne smaksprofil en viktig del av norsk kulturarv, tradisjon og nåtid. Hva er vel mer naturlig enn at konkurransen Bocuse d’Or Europe, som binder sammen kokker fra hele Europa, utfordrer verden til å eksperimentere med disse smakene skapt av nettopp trønderske råvarer modnet på verdenshavene, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi.

ANNONSE