Kinas tekultur er i endring takket være Gen Z

I over 3000 år har te vært en sentral del av det kinesiske samfunnet. Drikken er en svært viktig del av kulturen, og har fungert som alt fra sosialt lim til medisin. Kina står for omtrent 40 prosent av verdens tekonsum, og mye av denne teen er produsert i landet. I 2022 var det totale arealet brukt til tedyrking i Kina på nesten 3,4 millioner hektar.

Til tross for at te har vært så viktig i Kina så lenge, gjennomgår dagens tekultur en drastisk endring. Årsaken? Gen Z – altså generasjonen som er født mellom 1997 og 2012.

En kinesisk kafferevolusjon

Da internasjonale kaffekjeder dukket opp i Kina på 1990-tallet, banet de vei for idéen om å betale betydelig mer for en kopp med kaffe enn befolkningen noen gang hadde gjort for en kopp med te. Overraskende nok viste dette seg å fungere godt. I 2017 dukket Luckin Coffee opp, som bekreftet at kaffekulturen i Kina hadde blitt så stor at de kunne ha sin egen, kinesiske kaffekjede.

Det er likevel ingen tvil om hvilke generasjoner det er som har omfavnet kaffen; i 2021 var 78 prosent av Kinas kaffedrikkere mellom 18 og 44 år, mens de mellom 55 og 64 kun stod for omtrent 5 prosent av markedet. Og mens det er helt utenkelig for Gen X og Boomers å kjøpe takeaway-kaffe, er dette en viktig del av den voksende kaffekulturen – med Gen Z i spissen.

Nye måter å drikke te på

Til tross for at kaffekonsumet har økt, har det ikke gått utover tekonsumet. Kaffekonsumet er nemlig fortsatt relativt lavt sammenlignet med resten av verden, til tross for at det er høyere enn noen gang i Kina. Og selv i de kinesiske byene, hvor kaffekulturen florerer, er forbrukerne fortsatt like opptatt av å drikke te som kaffe. For eksempel viser en undersøkelse gjennomført av Toluna Corporate at kaffe og såkalt ‘bubble tea’ har et omtrentlig likt forbruk i de største byene i Kina – 59,9 % drikker bubble tea og 60,8 % drikke kaffe. Forbrukergruppene for de to drikkene er altså overlappende.

Likevel er det ingen tvil om at den nye kaffekulturen har hatt en stor innvirkning på hvordan kinesere drikker te. Kaffekulturen har nemlig gjort at Gen Z har stilt en rekke krav til tekulturen, for eksempel når det kommer til nye måter å drikke te på. Her er ovennevnte ‘bubble tea’ et godt eksempel, men også ulike typer fruktte har blitt svært populært. Gen Z står for så mye som 71 prosent av de «nye» måtene å drikke te på.

Ny generasjon med nytt fokus

Mye av grunnen til at Gen Z har satt i gang disse endringene i tekulturen, har nok å gjøre med måten de har vokst opp på. De har vokst opp i en tid med høy økonomisk vekst, og de fleste er enebarn som et resultat av Kinas ettbarnspolitikk. Dette har resultert i at de ønsker å fremheve individualiteten sin, blant annet ved å uttrykke seg gjennom produkter. I tillegg reiser de mer, og tar generelt høyere utdanning enn tidligere generasjoner. Dette gjør at de får økt eksponering til andre kulturer, noe som igjen gjør at de generelt sett er mer villige til å akseptere nye måter å gjøre ting på, i tillegg til at de ønsker å utvide interessene sine.

Gen Z foretrekker å drikke takeaway-te på samme måte som med kaffe, og er også villige til å betale mer for teen enn tidligere generasjoner. Samtidig har de sterkt fokus på merkevaren til selskapene som selger teen.

Smaksopplevelser er selvsagt også en viktig del av kjernen til den nye tekulturen. De fleste Gen Z-ere drikker pulverkaffe og bruker teposer hjemme, men når de kjøper te på kafé, foretrekker de å eksperimentere med te som gir et bredere utvalg av smaker. Dette stemmer overens med kaffetrendene.

Til tross for at kaffekulturen i Kina øker, tror ikke eksperter at kaffemarkedet kommer til å ta over for temarkedet. De tror at de to markedene vil fortsette å vokse ved siden av hverandre, uten å utgjøre noen trussel for hverandre. Gen Z viser seg nemlig å sette like stor pris på te som de gjør kaffe.

Denne artikkelen ble publisert med tillatelse fra What’s the Tea.

ANNONSE