Er håndbrygget kaffe faktisk bedre enn traktekaffe?

Mange kaffeentusiaster sverger til at håndbrygget kaffe er bedre enn traktekaffe. Men stemmer egentlig dette?

Det er nok mange serveringssteder som benytter seg av kaffetraktere når de skal lage svart kaffe. Og det er ingenting galt med det; kaffetrakteren er et høyt elsket kaffebrygger her i landet. Men dersom man ønsker å tilby det lille ekstra, kan det være fornuftig å vurdere håndbrygget kaffe. Denne kan nemlig bli vesentlig bedre enn traktekaffe – så lenge det gjøres riktig.

Derfor smaker håndbrygget kaffe bedre

Begge tilberedelsesmetodene går ut på det samme; varmt vann helles over en kaffeseng, og vannet ekstraherer smak fra kaffen når det renner gjennom. 

Den store forskjellen er at man ved håndbrygget kaffe har fullstendig kontroll over alle bryggevariablene underveis i bryggeprosessen – inkludert malingsgrad, vanntemperatur, hellehastighet, blomstring og bryggetid. Dette betyr at man kan tilpasse hele bryggeprosessen etter hver enkelt kaffetype, og man vil kunne ekstrahere helt spesifikke smaksnoter fra kaffen. I teorien vil man derfor kunne få den perfekte koppen med kaffe.

Når bør man holde seg til kaffetrakteren?

Ulempen med håndbrygget kaffe er imidlertid nøyaktig den samme som fordelen; når man styrer alle bryggevariablene, er det også mye rom for å gjøre feil. Dersom bare én av variablene ikke er riktig, vil kaffen kunne bli under pari.

Å lage håndbrygget kaffe på riktig måte krever god teknikk, og man må bruke mye tid på å øve seg for å klare å mestre teknikken. Deretter skal man klare å gjenskape de samme bryggevariablene gang på gang på gang. Har man ikke kunnskapen eller tålmodigheten til å gjøre dette, er det bedre å bruke en kaffetrakter.

En annen faktor som også spiller inn når man driver et serveringssted, er hvorvidt man har tid til å lage håndbrygget kaffe. Ikke bare tar selve bryggeprosessen lengre tid, men også forberedelsene krever mye tid og oppmerksomhet. Det er ikke bare å trykke på en knapp og vente på at kaffen skal bli ferdig. Så med mindre man har ressursene til å sette av tid til å lage håndbrygget kaffe – og gjøre det skikkelig – er det derfor bedre å holde seg til den kjente og kjære kaffetrakteren.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE