6 tips for å lage bedre håndbrygget kaffe

Håndbrygget kaffe har blitt svært populært de siste årene, og stadig flere kaffebarer og serveringssteder tilbyr håndbrygget kaffe for kaffeelskende forbrukere.

Gjøres håndbrygget kaffe riktig, vil kaffen bli vesentlig bedre enn kaffe tilberedt i en trakter. Men dersom man ikke klarer å kontrollere de ulike bryggevariablene på riktig måte, vil kaffen kunne bli en skuffelse. Følger man disse 6 tipsene, vil man imidlertid være godt på vei til å lage svært godt håndbrygg!

1: Malingsgrad

Når man lager kaffe, er det viktig å bruke riktig malingsgrad. Man får best resultat når man bruker nykvernede kaffebønner, noe som betyr at man bør male dem selv. Da er det ekstra viktig å vite hvilken malingsgrad kaffen skal ha.

Ved håndbrygget kaffe bør malingsgraden være medium-fin. Kaffen ser da ut som litt grov sand. Gjør deg kjent med din kaffekvern, slik at du vet hvilken innstilling som gir riktig malingsgrad, og prøv deg frem med ulike malingsgrader! Blir kaffen bitter, betyr det at den er overekstrahert, og malingsgraden er for fin; mal da kaffen litt grovere. Blir kaffen sur, er den underekstrahert, og malingsgraden er for grov; da bør du prøve en litt finere malingsgrad.

Det er også viktig å være klar over at ulik kaffe males ulikt. Mørkbrent kaffe er enklere å male, og får dermed en finere malingsgrad enn lysbrent kaffe – selv på samme innstilling på kaffekvernen. Kaffens brenningsgrad er derfor også noe man bør da høyde for når man velger malingsgrad.

2: Vanntemperatur

Ved håndbrygget kaffe er det svært viktig å bruke vann som har riktig temperatur. Er vannet for varmt, vil kaffen kunne bli overekstrahert og bitter, mens for lav temperatur vil gjøre at man ikke klarer å ekstrahere alle smakene fra kaffen. Den ideelle temperaturen er 93,5ºC, men det holder at vannet er mellom 90,5ºC og 96ºC.

Du bør også ta hensyn til kaffens brenningsgrad. Lysbrent kaffe tåler nemlig høyere temperaturer enn mørkbrent kaffe.

3: Oppvarming av utstyret

For at kaffen skal bli så god som mulig, er det ikke bare viktig at vannet har riktig temperatur, men også at det holder riktig temperatur. Det betyr at utstyret bør varmes opp før bruk. Dette gjøres ved å skylle utstyret med varmt vann. Samtidig bør man skylle papirfilteret, slik at man fjerner eventuell papirsmak.

4: Blomstring

En viktig del av kaffebryggingen er det som kalles «blomstring». Dette er når kaffen frigir CO2-gass i kontakt med vann. Denne fasen er avgjørende for at kaffen skal ekstraheres riktig. Man må derfor helle litt vann over kaffen, og deretter vente i ca. 30 sekunder. Man ser da at det bobler i vannet. I løpet av blomstringsfasen bør man også røre i kaffen, for å sørge for at alt er godt fuktet.

5: Helleteknikk

Helleteknikken er avgjørende for at den håndbryggede kaffen skal bli god. Vannet skal helles over kaffen i rolige sirkelbevegelser. Her lønner det seg å bruke en vannkoker med svanehals, slik at man har full kontroll over hellingen. Det er også viktig å helle vannet over kaffen – ikke filteret. Heller man på filteret, vil vannet renne forbi kaffen, og man ender opp med et svakt og smakløst brygg.

6: Øvelse gjør mester

Håndbrygging er ikke noe man nødvendigvis mestrer over natten. Det er derfor viktig å prøve seg frem, og øve! Skriv gjerne ned hvilke malingsgrader, vanntemperaturer og helleteknikker du bruker, og hvordan kaffens smaksprofil blir. Da kan du enkelt gjøre justeringer for å finne frem til den perfekte fremgangsmåten.

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE