5 tips for å lage god julekaffe

Nå er julen rett rundt hjørnet, og en viktig del av julehøytiden er selvsagt å servere god julekaffe. Dette gir også en fantastisk mulighet for mersalg. Derfor har vi samlet 5 tips som gjør at julekaffen blir så god som mulig!

1. Bruk rent utstyr

Før man i det hele tatt begynner å forberede kaffen, er det viktig å sørge for at utstyret er rent. Kaffe inneholder fettstoffer som legger igjen usmaker i bryggeutstyret, og det er derfor viktig å rengjøre utstyret med jevne mellomrom. Det er nemlig lite som er like skuffende som å brygge kaffe, gjøre alt riktig – og så blir kaffen vond på grunn av at utstyret ikke er rent.

2. Bruk friskt vann

Deretter gjelder det å bruke friskt vann. I Norge er vi heldige med tanke på vannkvaliteten, og vannet fra springen er nydelig å bruke til kaffetrakting. Det er likevel viktig å la vannet renne en liten stund, slik at det blir kaldt og friskt. Bruk heller aldri vann som har vært kokt opp tidligere, ettersom dette vannet har mistet mye av oksygenet. Kaffen vil da ende opp med å smake tamt.

3. Bruk kaffe av høy kvalitet

Det gjelder selvsagt også å bruke kaffe av høy kvalitet. Det aller beste er å bruke hele kaffebønner som man kverner selv rett før man skal brygge kaffen. Da gjelder det også å ha en kaffekvern av høy kvalitet. Ellers er det viktig å huske på at kaffe er ferskvare – det er helt ufarlig å drikke kaffe som har gått ut på dato, men den vil antageligvis ikke smake spesielt godt. Se gjerne ASKO Servering for et stort utvalg kaffe!

4. Vær nøye med doseringen

Det er ikke godt med verken for svak eller for sterk kaffe. Det gjelder derfor å være nøye med doseringen av kaffe og vann. Det anbefales å bruke mellom 60 og 70 gram kaffe per liter vann. Bruk gjerne en kjøkkenvekt! 

5. Bruk termokanne

Kaffe smaker aller best når den er helt fersk. Dersom den ikke skal serveres umiddelbart, bør den helles over i en forvarmet termokanne. Slik holder den seg nemlig fersk så lenge som mulig. Unngå å la kaffekolben stå på varmeelementet, ettersom dette gjør at kaffen utvikler usmaker!

–––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.