Utskriftsburger går live på amerikansk universitet

3D-utskrifter av mat er ikke lenger vitenskapsfiksjon. Det er i og for seg ingen nyhet. Det som er nytt er at teknologien nå tar steget ut i den kommersielle serveringsverden. Nærmere bestemt i en universitetskantine i den amerikanske delstaten Colorado.

Roboten – som har fått det fantasifulle navnet Robot Chef – skal steke burgere for sultne studenter ved universitetet i Denver. Universitetet, som har i overkant av 13.000 studenter, blir dermed først ute i USA med denne teknologien fra det israelske teknologiselskapet SavorEat.

Plantemat

SavorEat har jobbet med mat uten kjøtt i mange år. Plantebasert mat fremstilt via høyteknologi er nemlig selve forretningsideen til selskapet. Så burgerne i Denver inneholder ikke et nanogram ekte kjøtt. Til gjengjeld kan studentene selv bestemme størrelsen på burgerne, hvor godt eller lite de skal stekes, hvor mye proteiner burgerne skal inneholde, og med hvilken stekemetode de skal stekes. Straks bestillingen er gjort, begynner 3D-skriveren å skrive. Og når burgeren er skrevet ut, begynner selve varmebehandlingen.

«Gammel» teknologi

Det er allerede 17 år siden studentprosjektet Fab@Home på det amerikanske Cornell-universitetet. Det var denne gjengen som var først ute med utskrift av mat via 3D. Den gang gikk det på sjokolade, kakedeig og ost. Kultivert, «ekte» kjøtt ble skrevet ut for første gang i 2013. Det er denne sistnevnte utskriftsversjonen som selskapene Aleph Farms og MeaTech spesialiserer seg på. Deres tanker er at mennesket må ha ekte kjøtt uansett, selv på planeter uten landbruk. Som for eksempel på Mars …

Sodexo-kantine

Tilbake til plantebasert: Det er den franske, multinasjonale tjenesteleverandøren Sodexo som har inngått samarbeidet med SavorEat om Robot Chef. Sodexo leverer kantinetjenester til nær 400 universiteter og høyskoler i Nord-Amerika – og over 1000 på verdensbasis. Det betyr at hvis «robotkokken» i Denver overbeviser, så er potensialet for flere burger-roboter ganske stort.

Kilder: The Spoon, SavorEat, Wikipedia

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE