15.000 robotmiddager om dagen

Tenk deg et robotisert kjøkken som oljer, freser, steker, krydrer, serverer og vasker opp etter seg. Nå finnes det. I Nederland.

SMAKmagasinet har skrevet mye om automatisering av kjøkkenet. Som for eksempel om roboten fra Cambridge-universitetet som har lært seg å smake, og om roboten som jobber under disken. Men nå har hollenderne virkelig truffet robot-blinken. «Mat som hjemmelaget – på autopilot» er slagordet til den nederlandske oppstartselskapet Eatch. Med sin «Eatch Robotic Kitchen Technology™» har selskapet nettopp lansert en «kokkerobot» som lager 5.000 måltider om dagen for ISS. Ifølge Eatch kan kapasiteten bli så høy som 15.000 måltider. Og setter man litt flere moduler sammen, vil antall mulige måltider bli nærmest svimlende.

Autowokking

Robot-kokkeleringen fungerer ved hjelp av en mengde roterende, skråstilte kjeler med små blader på innsiden. Bladene sørger for at råvarene i kjelen blir med i rotasjonen fra «sidebunnen» og opp mot toppen, før de faller ned igjen av sin egen vekt. Slik blir stekemetoden ganske lik wokking. Før stekingen har roboten allerede satt kjelene inn med olje og fylt dem med råvarer i nedkjølt form. Krydder tilsettes etter ønske, og så leveres de ferdige rettene på fat. Deretter fikser roboten oppvasken, før den setter i gang på neste runde.

Hvilke retter roboten skal lage styres – selvsagt – via programvare og berøringsskjermer. Eatch stiller med både robot, programvare og oppskrifter. Firmaet lover en automatiseringsgrad på mellom 70 og 95 prosent, avhengig av rett. Her kan du se Eatch-roboten i aksjon.

Samarbeid

Eatch-sjef Jelle Sijm sier til nettstedet The Spoon at selskapet – som har rundt 10 ansatte og en startkapital på over fire millioner Euro – har planene klare for ekspansjon. Interessante samtaler om samarbeid skal allerede være i gang på den andre siden av Atlanteren. Blant målgruppene for Eatch-roboten er blant annet større sentralkjøkken.