Det risbaserte brennevinet fra Korea

Soju er et tradisjonelt koreansk brennevin som lages ved å destillere risvin. Brennevinet omtales gjerne som ‘koreansk vodka’, ettersom det har en mild og nøytral smaksprofil.

Sammenlignet med vodka har imidlertid soju et bredere spekter av smaksnyanser, og alkoholprosenten kan variere fra 13 til 53 prosent. Siden 2007 har soju med under 20 prosent alkohol blitt stadig mer populært.

Historien til soju

Soju dukket opp allerede på 1200-tallet. Det ble tradisjonelt laget ved å først fermentere hvit ris i omtrent 15 dager, til man fikk risvin. Deretter ble denne risvinen destillert ved å koke den i en kjele med en såkalt ‘soju gori’ – et destillasjonsapparat som er spesialutviklet for å produsere soju.

I dag finner man primært soju laget av andre ingredienser enn ris, som oftest havre, bygg, søtpoteter og tapioka. Denne typen soju dukket opp under Koreakrigen på 1950-tallet. Årsaken var at det var matmangel, og risproduksjonen skulle derfor brukes som mat. På 90-tallet begynte det å bli vanlig å produsere risbasert soju igjen, men fortsatt er det kun omtrent 10 prosent av sojuen på dagens marked som er risbasert.

Slik drikker du soju

Det vanligste er å drikke soju avkjølt og ‘neat’ fra et shotteglass. Det er heller ikke uvanlig å tilsette litt soju i lys og lett øl. Dette kalles for en ‘somaek’ – et ord som er satt sammen av ‘soju’ og det koreanske ordet for øl, ‘maekju’.

Noen ganger får man også servert drinker med soju, men dette er imidlertid mindre vanlig. Siden soju har en såpass mild og nøytral smak, er det nemlig fort gjort at brennevinets smaksprofil overdøves dersom den brukes i cocktails. Dette gjelder spesielt for sojuvariantene med lav alkoholprosent.

Ved siden av mat passer soju til det aller meste – alt fra tradisjonell koreansk mat og streetfood til sjømat og grillmat.

Tradisjonell drikkeetikette

I Korea er drikkeetikette svært viktig. Den viktigste regelen er at det er den yngste personen til stede som skal skjenke soju til resten av gjestene. Også hierarkiet blant gjestene tas i betraktning. Når sojuen skjenkes, skal man bruke begge hender; og også når man mottar drikken, skal man holde glasset med begge hender. Og for all del – aldri skjenk soju til deg selv! Dette ansees nemlig som frekt.

Et annet viktig aspekt ved koreansk drikkeetikette er at glasset ditt aldri skal være tomt. Hvis du for øyeblikket er forsynt, skal du la litt soju være igjen i bunnen av glasset, for å signalisere at du ikke ønsker påfyll. Og skal du skåle, skal du alltid unngå øyekontakt. Det er altså det motsatte av det vi nordmenn er vant til.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE