Nå får du 100 % norsk Tipo 00!

+
Fra venstre markedssjef Henrietter Herzeth, Yusuf Mohamed, Nordic Product Developer / Technical Support, KAM Fatma Ster, Per Michael Pedersen Nordic Product Developer / Technical Support, Thony Hedin, Nordic Product Developer / Technical Support

– I fjor lanserte vi en egen serie med mel i Regal-sortimentet spesielt beregnet på proffmarkedet, Pizzamel og Hvetemel Extra. Denne lanseringen ble en stor suksess, og nå utvider vi tilbudet med enda et spennende produkt spesielt beregnet på proffmarkedet, nemlig 100 % norsk Tipo 00-mel, forteller KAM Fatma Ster i Lantmännen Cerealia.

I tidligere tider var det ingen ting som italiensk mel, rett og slett fordi det ikke var mulig å produsere mel av en slik kvalitet i Norge. Spesielt det finmalte Tipo 0 eller Tipo 00-melet var ettertraktet. Ikke noe å si på det, for protein-innholdet er høyt i disse meltypene og utmalingsgraden, altså andelen av skallet på kornet som blir brukt når melet males, er mye lavere enn i vanlig hvetemel.

Mer protein

Vanlig hvetemel har en utmalingsgrad på 78 prosent, mens Tipo 0 og 00 har en utmalingsgrad på henholdsvis 65 og 55 prosent. Det betyr enkelt sagt at det er mer av kjernen i kornet som brukes, og det er her proteinet og gluten befinner seg.
– Man sier gjerne at italiensk mel er rikere på protein, men det er ikke bare utmalingsgraden som avgjør det. Det er de klimatiske forholdene som i høy grad er med på å påvirke dette. Nå har en kombinasjon av klimaendringer med varmere og lysere vekstsesong og nye kornsorter gjort det mulig å produsere mel av Tipo 00-kvalitet også i Norge, forteller teknisk support og produktutvikler i Lantmännen Cerealia Norden, Thony Hedin.

Nordisk fellesprosjekt

– Vi har brukt mye tid og ressurser på å få frem et Tipo 00-mel produsert av norsk korn, forteller Fatma Ster. – Dette har vært et felles nordisk prosjekt hvor fagkompetanse i Lantmännen Cerealia på tvers av landegrenser har bidratt til å få frem dette spennende produktet.

For dette er en viktig nyhet – både i forhold til at det er et mel med helt spesielle egenskaper som er viktig for mange, og fordi vi nå kan tilby et kortreist kvalitetsprodukt. For stadig flere betyr det mye at en kvalitetsråvare som dette er produsert i Norge. Det er bærekraft i praksis, sier Ster.

Utgangspunktet for en smakfull pizza

– Vårt nye Tipo 00-mel er et premium-produkt som er spesielt godt egnet til pizzabunner og annet italiensk bakverk som for eksempel focaccia. Det er produsert etter italiensk standard og inneholder kraftige melsorter og mye protein, sier markedssjef Henriette Herzeth.
– Gluten- og proteininnholdet påvirker elastisiteten og smidigheten i deigen og bevarer fuktigheten bedre. Gluteninnholdet gjør også deigen «sterkere». Det gjør det mulig med en lengre modningstid på deigen, noe som gir bedre smak, mer aroma og en god tekstur. Pizzabunnen blir luftig og sprø og bakverket blir lett og saftig, tillegger Thony.

Fantastisk respons

– Før lanseringen har vi latt flere kunder teste melet. Dette er alt fra enkeltstående pizzarestauranter til større kjeder som produserer mye pizza. Samtlige av disse har gitt positive tilbakemeldinger på dette produktet, både når det gjelder anvendelighet, kvalitet og smak. Vi er derfor trygge på at vårt norske Tipo 00-mel vil få en god mottakelse i det norske serveringsmarkedet, sier Ster.

Vil du lese mer om Lantmännens produkter, finner du mer stoff på lantmannencerealia.no.

ANNONSE