Da Italia hatet pasta

Pasta og Italia er synonymer, vil mange hevde. Men i mellomkrigstiden ville faktisk mange fremtidsorienterte, ensporede og fascistiske italienske menn avvikle hele fortiden. Og med den italienernes nasjonalrett. Makan!

Nei, vi tuller ikke. Så hvem var så disse gale menneskene, som ikke bare hatet pasta, men sågar ville «rasere all eldre kunst og litteratur og skape en ny kunst for maskinalderen og den moderne krigføringens tid»? Jo, gjengen kalte seg futurister. De dyrket teknologi, vold og ungdommens råskap, og så blant annet den tradisjonstunge pastaen som en hemsko for fremskrittet. Både fordi den var bærer av kulinarisk historie, og fordi pastaen gjorde Italia avhengig av hveteimport. Futuristene så jo på moderne krig som noe vidunderlig, og i krigstid er det ekstra viktig med selvberging.

Pasta gjør lat

Futurismens grunnlegger og italienske fanebærer var en fyr ved navn Filippo Tommaso Marinetti. Han mente og skrev mye sprøtt, blant annet at pasta gjør folk late, pessimistiske og nostalgiske. Og slik kan man jo ikke ha det. Ifølge Marinetti. Dessverre var han ikke alene om sine aparte meninger. Futurismen skjøt nemlig fart, og spred seg blant annet nordover til Frankrike, der poeten Gabriel Audisio omtalte pasta som «magens diktator».

Akkurat dette siste er ganske artig skrevet. For som den opplyste leser nå har skjønt, så skled de futuristiske ideene nærmest sømløst videre inn i fascismen. Og for dem virket jo ikke ordet diktator det minste avskrekkende. Snarere tvert om.

Pastasaus mot pasta

Vent nå litt, vil kokken nå si. Er det ikke en pastasaus som heter Marinetti? Jovisst er det det. Den herlige sausen med hakkede pistasjnøtter og sauterte artisjokker er faktisk oppkalt etter pastahateren selv. Marinetti satt nemlig – ironisk nok – i dommerpanelet da mattidskriftet La Cucina Italiana – godt sponset av pastaprodusenten Puritas – i 1931 arrangerte konkurranse for beste saus til Puritas pastaprodukter. Marinetti skal riktignok ha krevet å smake sausene over ris i stedet for pasta, men likevel. Amedeo Pettini gikk av med seieren for beste oppskrift, og døpte sausen prompte til Marinettisaus. Slå den!

Kilder: Gastro Obscura, Tasting Table, Wikipedia

ANNONSE