Det geotermiske kjøkken

+
På denne restauranten benyttes jordvarme i tilberedningen av råvarene.

Restauranten Sirocco på den greske vulkanøya Milos lokker med vulkanmat i strandkanten.

Hvis du tilfeldigvis sneier innom Hellas, og da nærmere bestemt øya Milos i Kykladene, kan vulkanmat være en mulig høydare, kulinarisk sett.

Hva i all verden …

… er vulkanmat? Tenker du muligens. Jo, det handler om kanskje verdens mest bærekraftige måte å kokkelere på. Vi snakker jordvarme, eller geotermisk energi. I dette tilfelle i form av lokal vulkanisme (jfr. Store norske leksikon). I tilfelle Sirocco dreier det seg om å senke krukker med marinert kjøtt og/eller fersk fisk ned i dertil opparbeidete dype hull i sanden. Krukkene senkes ned til 102 grader celsius, og der ligger godsakene og godgjør seg over natten. Vulkansk saktemat, med andre ord.

En vinner uansett

Smaken er som kjent som baken, og skal vi legge tilbakemeldingene på Tripadvisor til grunn, enten elsker eller hater man vulkansk mat på Sirocco. Nå blir det nok ingen bomtur uansett. Både fordi menyen også byr på mat tilberedt over «vanlig» vedfyrt ovn. Og fordi restauranten ligger rett i strandkanten, nærmere bestemt på Paleochori; øyas mest fargerike strand. Utsikten fra uteserveringen er upåklagelig: Du har nemlig hele Egeerhavet – eller i hvert fall den sørlige delen, Kretahavet, å nyte av. Dette fordi Milos er den sørligste av alle øyene i Kykladene.

Tidligere kunne man også nyte synet av eventyrlige statuer av både skjønnhetsgudinnen Venus, helbredelsesguden Asklepios og jordrysteren Poseidon på vulkanøya. Men i dag befinner nevnte guddommer seg – mer eller mindre frivillig – i henholdsvis Paris, London og Athen.

Gammelt nytt

Å lage mat ved hjelp av jordvarme er naturlig nok gammelt nytt. Ei heller er Sirocco alene om teknikken. Men det blir ikke mindre spennende av den grunn. Av andre steder og restauranter som bruker lignende teknikker kan vi nevne byen Furnas på Azorene-øya São Miguel, og restauranten El Diablo på Lanzarote. Blant mange, mange andre.

Kilder: Gastro Obscura, Wikipedia, siroccomilos.gr

ANNONSE