En god drikkeskriver kan hjelpe kloden

+
«Hvorfor ikke bare lage en Star Trek-replikator og la folk skrive ut den drikken de vil ha?»

Hva? Spør du kanskje. Og det gjorde artikkelforfatteren også da han kom over oppfinner Dave Friedbergs siste kreasjon: En molekylær skriver som skriver drikke i beste Star Trek-stil.

Cana Technology heter det California-baserte, høyteknologiske oppstartselskapet til Dave Friedberg med fler. Og det er The Spoons Michael Wolf – en fyr som alltid har fingeren på pulsen når det gjelder siste nytt innen kulinarisk high tech – som har snakket med Friedberg om den noe futuristiske ideen til selskapet hans.

Alt er vann. Nesten.

Ifølge Wolf og The Spoon var det en forskningsrapport som satte tanke- og gründerprosessen i gang hos Dave Friedberg. Rapporten – som var omtalt i en artikkel Friedberg hadde lest – konkluderte nemlig med at nær alle drikker for det meste består av vann. Gjerne er det kun fattige én prosent av drikkens innhold som bestemmer smak og drikkeopplevelse.

Som enhver sunnmøring og californiateknolog ser umiddelbart, så ligger det her muligheter for innovasjon. «Hvorfor ikke bare lage en Star Trek-replikator og la folk skrive ut den drikken de vil ha?», spurte Friedberg retorisk; igjen ifølge The Spoon.

Og nå er de altså i gang, med støtte fra fremtidsteknologi-investoren The Production Board, som for sikkerhets skyld også eies av Friedberg.

Smakfullt blekk

Tanken er like enkel som den potensielt er genial. Vann fra krana koblet til en drikkeskriver, der «blekket» er patroner inneholdende ulike smaksmolekyler. Sammen skal patronene – akkurat som på en fargeskriver – kunne blande frem nær alle mulige smaker. Vi snakker juice, brus te, kaffe; ja til og med øl og vin! «En Netflix av drikkeopplevelser», som The Production Boards Bhatan Vasan uttaler.

Disruptivt

Ifølge Cana Technology har ulike testpaneler blitt svært så fornøyde med de skrevne drikkene, som for enkelte testpaneldeltakere smakte bedre enn drikkevarene de replikerte.

Og hvis dette skulle vise seg å fungere i stor skala vil vi stå overfor nok en disruptiv matteknologi, som kan endre bransjen får århundrer fremover. Spennende saker. Og litt skummelt.

ANNONSE