Spennende muligheter med norskprodusert TOFU!

+
Fra høyre Gin Nguyen, Nghia Nguyen og Alexander Ngo.

På et småbruk i Sundbyfoss i Vestfold ligger Norges eneste produsent av tofu. Her har ekteparet Gin Nguyen og Alexander Ngo bygget opp et nytt produksjonslokale hvor det ved siden av å produseres tofu også pakkes vårruller, bønnespirer og baoboller fylt med blant annet tofu – alle produktene under merkenavnet Miss Gin Garden. – Det er svigermor som skal ha mesteparten av æren for det hele, sier Alexander.

– Mamma har alltid vært glad i å dyrke ting, istemmer Gin. – Det har alltid vært masse grønnsaker i hagen vår, og hun er glad i å lage mat.
Og mamma Nghia Nguyen er også den som har vært en viktig motivator og støttespiller for ekteparets restaurantsatsing.

Miss Gin på Løkka

Vi skrur klokken litt tilbake. I 2015 tar Gin og Alexander en viktig beslutning. – Vi var litt rastløse. Det var rett og slett litt kjedelig å se så mye på TV. Samtidig savnet vi et sted der man kunne møtes å få god, vietnamesisk mat som vi er vokst opp med. På den tiden var det ingen steder du kunne få vietnamesiske spesialiteter som for eksempel bánh mi (en vietnamesisk baguette). Vi tenkte som så at dette var noe vi kunne gjøre noe med, og mor støttet ivrig opp om den ideen, sier Gin.
– Hun bidro blant annet med oppskriftene vi benytter oss av.
Restaurantsatsingen ble en suksess. I dag driver familien to Miss Gin-restauranter.

Taiwan

Men for å få med begynnelsen på det hele må vi enda litt lenger tilbake, nærmere bestemt til 2013. Mamma Nghia Nguyen savnet tilgangen på fersk tofu og ønsket en mulighet for å produsere tofu i Norge. Hun var av den bestemte oppfatningen at det var et økende marked for dette produktet også i Norge. Både blant innvandrere fra Øst-Asia hvor dette er en sentral ingrediens i matlagningen og også blant det økende antallet veganere i Norge. Men hvor i all verden får man tak i en maskin til fremstilling av tofu?
Etter døtrenes grundige søk på nettet, fant de etter hvert frem til en produsent på Taiwan. Flybilletter ble booket, tolk engasjert og kontrakt inngått. Dermed kunne produksjonen av norskprodusert tofu starte.

Nye utfordringer

Nghia Nguyen hadde også investert i en bønnespiremaskin, og da familien fikk kjøpt det tidligere gartneriet på Sundbyfoss i 2018, ble både den og tofumaskinen installert.
– Vi gikk straks i gang med å planlegge renovering og utvidelse av bygningene, slik at vi kunne få et topp moderne produksjonslokale som var tilpasset produksjonen etter våre behov, forteller Alexander.
– Det har vært en lang og litt omstendelig prosess, og mange skjemaer å forholde seg til. Når det er sagt, synes jeg vi har hatt et godt samarbeid med alle involverte offentlige etater. Det er også positivt at vi har fått hjelp til å lage et moderne produksjonsanlegg som tilfredsstiller alle kvalitetskrav. Det er igjen med på å gi oss et solid fundament for videre satsing, og nå ønsker vi å tilby produktene våre til serveringsmarkedet, forteller Alexander.

Gode tilbakemeldinger

– For oss som for så mange andre, kom pandemien svært ubeleilig. Vi hadde fått distribusjon gjennom noen dagligvarebutikker, og de gode tilbakemeldingene på produktene både fra butikkene og kundene åpnet døren for et tettere distribusjonssamarbeid med NorgesGruppen og ASKO. Vi hadde i den sammenheng meget god dialog med kategori innkjøp som bisto med mange nyttige tips og råd. Alt var på plass for distribusjon gjennom ASKO mot serveringsmarkedet, men så stoppet alt opp. Derfor er det fantastisk at det igjen åpnes opp og at en mer normal hverdag gir oss muligheten til å tilby produktene våre til serveringsmarkedet.

Fersk, stekt eller frossen?

Men hva er egentlig tofu, og hvordan bruker man det?
Noen sammenligner tofu med ost, og kaller det en bønneost. Utgangspunktet for produksjonen av tofu er soyabønner som omgjøres til en melkeaktig væske som så koaguleres. Den blir deretter presset sammen i en form og kan minne litt om fetaost i konsistensen.
Du kan få både fersk og frossen tofu. I frossen tilstand krystalliseres vanninnholdet, noe som danner små hull i tofuen. Frossen tofu får også gjerne en litt gulere farge enn fersk tofu.
Miss Gin Garden produserer og leverer fersk tofu. Denne fås også i en stekt variant som har mer smak, men en litt annen konsistens.
Hvordan bruker man så tofu?
– Det er veldig mange måter å benytte tofu på. I det vietnamesiske kjøkken og mange andre asiatiske kjøkken er tofu i seg selv er viktig proteiningrediens som mange setter stor pris på. Det passer utmerket i salater, har en naturlig plass på buffeter og går ypperlig sammen med ulike kjøtt- og kyllingretter, forteller Gin.
– Vi bruker også tofu som en del av fyllet i våre vårruller sammen med grønnsaker. Selv i den varianten som inneholder kjøtt bruker vi tofu. Og smaken på vårrullene våre er det mange som setter pris på!

Spirer og gror

I et av drivhusene på gården står det tett i tett med urter og planter. Dette er Nghia Nguyen sitt domene.
– Svigermor er her både tidlig og sent. Hun elsker å stelle med plantene sine, forteller Alexander.
Utenfor drivhuset blir vi med henne ut i den lille maisåkeren hun har anlagt. Hun forteller at neste år skal det bli enda mer grøde! Hun har leid 10 mål av naboen for å ha muligheten til å dyrke enda flere planter og eksperimentere med dyrking av nye sorter.
– Se her, sier hun og peker på en plante som skiller seg ut fra de øvrige vekstene.
– Det er soyabønner, sier hun smilende og har med det bevist at det er mulig å dyrke denne viktige matplanten også i Norge. Kanskje vil det en gang i fremtiden være mulig å produsere soya til både tofu og andre matvarer på norske gårder?
Enn så lenge må du nøyes med fersk tofu produsert i Norge av soyabønner høstet i Frankrike. Men fersk, norskprodusert tofu vil etter hvert ganske sikkert være et innslag på stadig flere menyer.  

 

 

 

 

 

 

ANNONSE