Få kjenner til myndighetenes kostråd

Bare halvparten av befolkningen kjenner til eller har hørt om Helsedirektoratets kostråd, viste en landsomfattende undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

«5 om dagen» – fem porsjoner grønnsaker, frukt eller bær hver dag – er det klart mest kjente kostrådet, men selv dette scorer bare 39 prosent.
Kun 4 prosent kjente til kostrådet om daglig inntak av magre meieriprodukter, spesifisert til «3 om dagen».
– Dette er selvsagt altfor få, selv om vi vet at kjennskapen er på vei opp etter at vårt «3 om dagen»-merke ble lansert på emballasjen på ulike meieriprodukter i vår, sier Ida Berg Hauge, direktør ved Melk.no.

«Den store matforvirringen»

En spørreundersøkelse ved Oslo Met, nylig publisert i Journal of Nutritional Science, viser lignende tall som Norstat-undersøkelsen. Den slår også fast at selv folk med høy utdanning sliter med å skille mellom ernæringsforskning og alternative ernæringsfakta.
– Man blir bombardert med ernæringsinformasjon fra media, sosiale medier og andre kanaler. Denne økte eksponeringen gjør at det er enda viktigere å øke folks kritiske sans slik at alle får best mulig utgangspunkt for å for å vurdere informasjonen man får, sier førsteforfatter og ernæringsforsker Karianne Svendsen til Dagens Medisin.
– Matforvirringen er dessverre overveldende, legger Ida Berg Hauge til.
– Mange stoler i altfor stor grad på alternative kostråd på nett. Dette gir grunn til bekymring av flere årsaker, men en av de viktigste er at de ikke er klar over hva som kan skje dersom man kutter ut næringsrike basismatvarer fra kostholdet uten å erstatte dem med de samme næringsstoffene gjennom andre matvarer.

For lite fokus på melk

Det er blant annet i denne sammenhengen at Melk.no-direktøren mener at det snakkes for lite om melken. Melk har i flere hundre år vært med på å sørge for at nordmenn har hatt et velsmakende og næringsrikt kosthold, som alle har hatt råd til. Helsedirektoratets kostråd er å ha et daglig inntak av magre meieriprodukter. Dette er spesifisert til tre porsjoner daglig for å bidra til nok jod og kalsium i kostholdet, et råd som bidrar til bedre folkehelse.

ANNONSE