USA går til plantene – også i Skandinavia

+
Mange den enorme kvalitetshevingen i de plantebaserte kjøtterstatningene er årsaken til at flere amerikanske forbrukere ønsker slike alternativer.

Ord som «vegetar» og «vegansk» er på vei ut av språket, i takt med at plantebasert mat blir stadig vanligere. I USA spås det at 2021 blir året for kjøttfri satsing i hurtigmatsegmentet.

Starbucks skal sågar teste ut en komplett plantebasert meny i hjembyen Seattle. Riktignok bare på én lokasjon, men likevel. Dette sier noe om et skifte, mener nettstedet The Spoon.

«Grønn satsing» har vært prøvd før i USA. På 90-tallet kjørte kjeden Wendy’s en storsatsing på salatbarer; en satsing som ble episk i sin mislykkethet. Nå mener bransjefolk imidlertid at gjestene er klare for kjøttfritt, vel og merke i enkelte geografiske områder. Vi snakker om områder som nettopp Seattle, og New York og San Fransisco; områder som er litt mer europeiske i tankegangen.

Smaker og føles som kjøtt

Skribent Jennifer Marston i The Spoon peker på den enorme kvalitetshevingen i de plantebaserte kjøtterstatningene som en viktig grunn til paradigmeskiftet i bransjen i USA. I et land der sju av ti innbyggere identifiserer seg som stolte kjøttetere, er det ekstra viktig at produktene som skal ta kjøttets plass, både ser ut som, lukter som, smaker som, og har samme tyggemotstand som kjøtt. Det har flere produsenter nå klart. Produkter fra leverandører som Beyond Meat og Impossible Foods er stadig oftere å se på hurtigmatmenyene «over there». I tillegg til «egg» fra Eat Just, som har stort hell med plantebaserte egg-erstatninger.

Plantebasert amerikaner i Skandinavia

Apropos Beyond Meat: Sammen med dem har burgerkjeden McDonalds nå utviklet en helt ny kjøttfri burger, som går under det talende navnet McPlant. Produktet har nettopp vært testet ut i Danmark og Sverige. Evaluering pågår i skrivende stund. Det spennende med McPlant-burgeren er at den stekes sammen med, og på samme måte som kjøttburgerne. Selv om dette siste kan være en «turn off» for veganpurister, er det likevel talende at kjøttfritt kjøtt blir stadig mer likt muskelmasse fra døde dyr, både i tilberedning og smak …

ANNONSE