Frankrike forbyr varmelamper på uteserveringen

+
I 2008 ble røykeforbudet innført i Frankrike, og mange uteserveringer ble utstyrt med varmelamper slik at gjestene skulle bli værende.

Elektrisk oppvarming gjør det mulig å hygge seg på uteserveringen selv om gradestokken har beveget seg under komforttemperaturen. Fra slutten av neste vinter får gjestene kle på seg istedenfor, sa Frankrikes miljøvernminister Barbara Pompeli da hun denne uken annonserte det kommende forbudet.

Fordi mange restauranter sliter økonomisk i disse dager, får de fortsette med utendørsoppvarming den kommende vinteren.

Økonomisk miljøtiltak

Forbudet er et tiltak for å redusere CO2-utslipp, og er en del av en økonomisk plan for å få landets økonomi på rett kjøl etter koronakrisen. Det blir også forbudt å holde dørene åpne til bygninger med luftavkjøling om sommeren, melder bl.a. nrk.no.

I fjor opprettet president Emmanuel Macron «Borgernes klimaråd». 150 tilfeldig utplukkede personer har kommet med flere titalls forslag, deriblant forbudet mot elektrisk oppvarming av uteserveringer.

Sløsing og økologisk krise

I 2008 ble røykeforbudet innført i Frankrike, og uteserveringene ble utstyrt med varmelamper slik at gjestene skulle bli værende. Miljøvernerne raste og mente at dette var sløsing med strøm og gass. Fellesskapet burde ikke gjøre det mer behagelig for røykerne.

– Folk forstår at vi befinner oss i en farlig situasjon. Hvis vi ikke gjør noe, får vi en økologisk krise etter den pågående helsekrisen. Vi kan ikke fortsette å varme opp uteserveringer når det er null grader, bare for at folk skal kunne sitte i varmen og ta en kaffe. Det er energisløsing, sa ministeren i et intervju med avisen Le Monde.

Forbud får konsekvenser for restaurantbransjen

En håndfull franske byer har etter hvert innført forbud mot utendørs oppvarming, men i Paris har borgermester Anne Hidalgo så langt sagt nei, og har vist til hvilke store økonomiske konsekvenser dette vil få for restaurantbransjen.

 

Les også disse sakene om fransk politikk:

Frankrike forbyr plastbestikk 

Forbud mot «soyamelk» og «vegetarburger» i Frankrike?

Den franske bagetten – en verdensarv?

ANNONSE