Slik tar du bilder som selger

Sosiale medier flommer over av bilder som konkurrerer om oppmerksomheten vår. Bildene til en serveringsbedrift har som funksjon å bygge relasjoner til kunder og vekke appetitten deres. Med andre ord lønner det seg å legge innsats i fotograferingen.

Dagens smarttelefoner kan ta utmerkede bilder og holder i massevis om bildene dine bare skal brukes på nett. Like fullt kan det være krevende å ta gode bilder, ikke minst av mat. Vi har vel alle opplevd at én og samme rett kan være lekker i virkeligheten, men se trist og kjedelig ut på et bilde. Hvis du følger noen enkle råd når du fotograferer, kan den visuelle kommunikasjonen din løftes mange hakk.

Se illustrerende bilder fra Instagram i bildekarusellen ovenfor!

Mat, miljø og mennesker

For å lykkes på sosiale medier må man by på seg selv. Du kan gjerne presentere serveringsstedet ditt gjennom bilder av mer enn bare mat. Tenk på den opplevelsen du vil at gjestene dine skal få når de besøker stedet – og forsøk å lage en virtuell versjon av denne. Del gjerne bilder av ansatte i arbeid og stemningsbilder fra spisestedet, men husk at du må ha samtykke før du publiserer bilder av noen.

Du må gjerne legge ut bilder som sammen med tekst formidler hvilke smitteverntiltak dere følger; det viser at du tar ansvar for kunder og ansatte.

Selgende tekst

Teksten som står sammen med bildet, skal ikke undervurderes. Selve bildet kan fange oppmerksomheten, men det er gjennom teksten du får snakket til kundene. Da har du sjansen til å overbevise dem om å kjøpe mat fra deg. Ikke glem at kundene trenger oppdatert informasjon om åpningstider, meny og bestillings-/ betalingsløsninger for å kunne gjennomføre kjøpet!

Les over teksten minst én gang før du publiserer innlegget, og få gjerne en kollega til å lese gjennom. Du må gjerne skrive i en personlig tone, men forsøk å luke ut skrivefeil og uklarheter da det kan gi et inntrykk av at bedriften er useriøs.

Les også: Synlighet i sosiale medier viktigere enn noen gang – slik gjør du det

Generelle råd når du skal ta bilder med telefonen

Praktisk og teknisk

 1. Sørg for at kameralinsen er ren, uten støv og smuss.
 2. Hold telefonen stødig!
  Det skal ikke mye bevegelse til før bildet blir uskarpt, spesielt hvis omgivelsene er litt mørke; da trenger kameraet lengre lukkertid for å slippe inn nok lys. Hold telefonen med begge hendene og hold albuene inntil kroppen. Du kan eventuelt støtte deg mot et bord, en vegg eller lignende.
 3. Unngå blits med mindre det er helt nødvendig. Lyset fra den innebygde blitsen kommer rett forfra på motivet og gir som regel «flate» og kjedelige bilder.
 4. Det gir en fin effekt om hovedmotivet er skarpt, mens bakgrunnen eller deler av forgrunnen er utydelig. Kameraet ditt har trolig autofokus, men det kan hende at du vil fokusere på noe annet enn det kameraet velger for deg. Trykk på den aktuelle delen av skjermen for å velge hvilken del av bildet som skal være i fokus.
 5. Eksponeringen (det vil si hvor mye lys som slippes inn på linsen) vil tilpasse seg etter hvilket fokuspunkt som er valgt. Hvis du ser at hovedmotivet blir enten for mørkt eller for lyst, kan du over- eller undereksponere bildet. Trykk på skjermen for å få opp fokusområdet; ved siden at dette kan du justere eksponeringen opp og ned. Du kan eventuelt teste HDR-funksjonen; da vil telefonen ta flere bilder med ulik eksponering og deretter kombinere dem i ett bilde.

Komposisjon

 1. Bildene dine vil som oftest være mer behagelige å se på når motivet er vannrett. Det vil si at linjer, vinkler og horisonter samsvarer med det øyet ser i den virkelige verden. Det kan være nyttig å skru på rutenett-funksjonen i kamerainnstillingene. Da får du opp ni ruter og hjelpelinjer. Det du vil gi mest oppmerksomhet i bildet, kan gjerne være i «det gylne snitt», som er i nærheten av hjørnene til den midterste ruten.
 2. Forsøk å fjerne elementer i bildet hvis de gir bildet et rotete inntrykk. Kanskje motivet tar seg bedre ut om du fotograferer det fra en annen vinkel og får en annen bakgrunn?
 3. Vurder å gå tettere på motivet ditt – bøy deg ned eller stå på en stol om nødvendig. Ikke ha med masse uinteressant luft over hodene på mennesker hvis det ikke tilfører bildet noe. Beskjær gjerne bildet i etterkant for å få ønsket utsnitt.
 4. Ta mange bilder – da øker sannsynligheten for blinkskudd. Ha det gøy underveis og våg å eksperimentere!

Når bildet er tatt

 1. Lær deg enkel bilderedigering på telefonen. Rediger i telefonens egen kamera-app eller last ned en mer avansert app. Beskjæring og mulig- heten for justering av kontrast, eksponering og farger kan gjøre mye for bildene dine. Ikke overdriv bruken av effekter og filtre.

Tips til matfotografering

 1. Fotografer i dagslys så langt det er mulig. Blits og kunstige lyskilder stiller maten i et dårlig lys. Flytt maten til et vindu eller ta den med ut om nødvendig, men unngå direkte sollys. Lyset må gjerne komme fra siden eller bakfra. For å unngå harde skygger kan du reflektere lyset ved hjelp av noe lyst, f.eks. et hvitt tøystykke, sølvpapir eller et speil.
 2. Når det gjelder komposisjonen, har du to hovedvalg. Den ene muligheten er å gå så tett på motivet som mulig. Bildet kan ev. beskjæres i etterkant. Hvis det er andre elementer med i bildet, er det en fordel om disse er slørete. Den andre muligheten er å fokusere på miljøet rundt og la maten være en mindre del av bildet. Miljøet kan inkludere alt fra hender og mennesker til rekvisitter som meny, stearinlys, bestikk osv. Et kompromiss kan være en collage med både nærbilder og miljøbilder.
 3. Mat med farger ser mer fristende ut enn for eksempel kjøttkaker i brun saus. Hvis det ikke er mye farger i retten din, vil det hjelpe med friske urter, tyttebær eller lignende. Du kan også bruke farge-elementer i bakgrunnen eller forgrun- nen av hovedmotivet.
 4. Maten ser best ut når den er fersk, så gjør de nødvendige forberedelsene før maten er ferdig.
 5. Sist, men ikke minst: Se på matbilder og la deg inspirere av de bildene du selv trekkes mot. Hva er det som gjør akkurat disse bildene så tiltrekkende?
ANNONSE