Permitterte lærlinger ser lyst på fremtiden

Lærlinger i restaurant- og matfag har hatt utfordrende vårmåneder med mye usikkerhet. Hva høsten bringer for andreårslærlingene, er også et ubesvart spørsmål for mange. Lærlingene vi har snakket med, ser samtidig positivt på fremtiden for serveringsbransjen.

Den siste uken i mai var 828 lærlinger i restaurant- og matfag fortsatt permittert, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet. Det tilsvarer rundt 40 prosent av alle lærlingene i faget.

20 kokkelærlinger var med ASKO Servering til kokke-OL i Stuttgart i februar. Turen ga dem inspirasjon og økt motivasjon for resten av læretiden og en videre karriere i serveringsbransjen.

– Vi i ASKO Servering synes det er fantastisk å dra på tur med dedikerte lærlinger. Det er morsomt å se engasjementet de viser for yrket – dette lover godt for kokkefaget, sa Tore Trangmyr i den forbindelse.

Få uker senere ble det bråstopp for bransjen og så å si alle lærlingene ble permittert. SMAKmagasinet har snakket med noen av dem.

Har ikke fått penger

Mot slutten av mai er det ingen av disse lærlingene som har fått dagpenger ennå. Flere sier at det har gått greit fordi de på forhånd hadde spart opp egenkapital. Noen flyttet hjem til foreldrene for å spare penger.

– Nå som jeg har flyttet for meg selv igjen, merker jeg at det ikke er så mye penger på konto, sier Johanna Utvær.

– Jeg er veldig glad for at lærlingene får full lønn, det kan virkelig hjelpe oss i denne tiden. Men jeg synes det er uprofesjonelt at vi ikke har fått pengene ennå. Det er f.eks. mange som har flyttet hjemmefra for å jobbe. Nå kan jeg takke meg selv for at jeg begynte å spare for lenge siden, sier Aleksandra Dawidowicz.

– Det er litt kjipt å ikke få de pengene man skal ha, men jeg kan ikke klage. Det er jo folk som sliter med å betale husleia osv., sier Mari Stedje.

– Jeg har vært i kontakt med NAV, som sier at det skal komme dagpenger når de har løst problemene sine. De har forståelig nok hatt stor pågang, sier Alexander Solvang.

– Fordi jeg har statlig læreplass, har jeg hatt full lønn som vanlig; vi har ikke vært permittert, vi har hatt «hjemmekontor», sier Jorunn Fimreite.

Varierende motivasjon

Alle lærlingene forteller om varierende motivasjon.

– Motivasjonen min har vært litt opp og ned. Jeg kjenner at det er deilig å være tilbake på jobb nå, sier Johanna.

– Dette er jo spesielt kjipt for meg og oss som er russ i år, men det blir jo til det man gjør det til. Det var også utrolig kjedelig at alle var like uvitende om situasjonen. Jeg var permittert på ubestemt tid, og det var ingen som visste noen ting om når vi kunne åpne eller begynne å jobbe, sier førsteårslærling Mari.

Aleksandra sier at det har vært fint å få mer tid hjemme på kveldene, ettersom hun vanligvis jobber da.
– Jeg trengte faktisk å få slappet av, men det begynner å bli kjedelig å sitte hjemme. Jeg har egentlig mistet litt motivasjon. Jeg håper det normale livet kommer tilbake snart, sier hun.

– I starten var det helt greit, men når det nærmet seg nesten ni uker uten jobb, var jeg ganske lei og hadde lyst til å komme tilbake, sier Kristense Moy.

– Det var kjedelig å være hjemme, og motivasjonen var dårlig i den perioden. Man angrer jo litt på valget man har tatt når bransjen sliter slik som den gjør i dagens situasjon. Det blir en veldig spesiell måte å avslutte to år som lærling på, med mye stengt og lite å gjøre på jobb. Med tanke på at man skal søke etter ny jobb nå, er det litt demotiverende i perioder, men motivasjonen min er bedre enn den var i mars–april. sier Jorunn.

– I begynnelsen var det veldig leit, egentlig. Jeg visste at jeg hadde en fagprøve, men visste ikke hva som ville skje. Det var både lange og tunge dager, men etter hvert begynte jeg å lage mye mer mat for å trene meg opp igjen, sier Alexander.

Laget mat til familien

Felles for lærlingene er at de har brukt en del av tiden hjemme til å lage mat.

– Jeg har laget mat jeg aldri har laget før. Jeg har også gått mange turer for å finne spiselige planter, og har laget mye forskjellig med dem, sier Johanna.

– Jeg har prøvd å lage så mye mat som mulig og har utfordret meg selv med nye ting. Jeg har også blitt med et par av dem fra jobb og plukket ramsløk, kirsebærblomst, brennenesle, bjørkeskudd og andre ting vi kan bruke når vi åpner, sier Mari.

– Jeg lager middag hver dag og baker masse brød og søtsaker, sier Aleksandra.

– Jeg har fått øvd meg på bl.a. dessert og noen lunsjoppgaver, som for eksempel grilled cheese, pai og diverse supper, sier Alexander.

Fagprøvene gjennomføres

I tillegg til å lage mat har lærlingene lest teori, kanskje særlig andreårslærlingene, som etter planen skal få tatt fagprøven denne sommeren.

– Jeg føler at jeg har lært det jeg skal før fagprøven. Men det er uansett ganske skummelt, og jeg skulle gjerne ha jobbet disse månedene som vi ikke fikk, sier Johanna.

Aleksandra forteller at hun har gått glipp av utplassering og mange kurs, og at hun derfor ikke har vært gjennom alt hun burde.
– Alle på jobb er hjelpsomme hvis vi sliter med noe, legger hun til.

– Jeg hadde vært gjennom det meste av det man skal gjennom, men det blir en dårligere oppkjøringsperiode enn det egentlig skulle ha blitt, sier Jorunn. Hun har brukt tiden hjemme til å jobbe med oppskriftsdatabase og opplæringsboken fra Lærlingekompaniet.

– Opplæringskontoret og sjefen min har fulgt meg opp så langt det har latt seg gjøre. Det er jeg utrolig fornøyd med. Det er så mye vi skal kunne til fagprøven, og jeg har gått glipp av verdifull tid mens jeg har vært permittert, men jeg har vel vært innom alt, sier Alexander.

Usikker situasjon til høsten

Ingen av andreårslærlingene vi har snakket med, vet hvor de skal jobbe til høsten.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal jobbe, og har heller ikke kommet i gang med å søke jobber. Jeg synes det er vanskelig å søke nå som restauranter så vidt har begynt å åpne; mange må spare penger og da er det ikke så mange som tar inn nye kokker, sier Johanna.

Aleksandra har startet å søke jobber.
– Det blir vanskelig, det er nesten umulig å finne jobb nå, og det er trist. Men det er viktig å ha en jobb, så jeg skal søke på alt mulig: dagligvare, kafé, klesbutikk osv.

Unge optimister

Felles for alle lærlingene er at de ser positivt på fremtiden for serveringsbransjen. Mari Stedje tror serveringsbransjen vil blomstre fremover.

– Jeg håper bare at det fortsetter sånn, og at folk skjønner hvor hardt vi har blitt rammet av dette.

– Det kommer nok til å bli mer fokus på å bruke restauranter og utesteder i Norge, men det er nok mange som ikke kommer til å klare seg, sier Kristense Moy.

– Jeg tror mange kommer til å gå ut og kose seg nå som det er lov igjen. Det er nok mange serveringssteder som har tapt mye penger og trenger litt tid på å komme skikkelig i gang igjen, men jeg tror ting kommer til å ordne seg til slutt, sier Johanna Utvær.

– Jeg tror det bare blir bedre og bedre, sier Aleksandra Dawidowicz.

– Serveringsbransjen vil nok få det tøft en periode nå fremover, men jeg tror nok også at folk vil sette mer pris på å gå ut og spise nå, siden det har vært stengt så lenge, sier Jorunn.

– Mat og drikke aldri går av moten, og det er alltid noe nytt. Du kan jobbe med mye forskjellig innenfor bransjen, så fremtiden ser veldig lys ut egentlig, sier Alexander Solvang.

Denne saken ble først publisert i SMAKmagasinet 3.2020.

ANNONSE