Vinhuset Hugel: Tradisjon, tålmodighet og innovasjon

Marc-André Hugel representerer 13. generasjon i det familieeide vinhuset Famille Hugel. Familien har dyrket vin i den pittoreske landsbyen Riquewhir i Alsace i Frankrike i over 380 år.

Klimaet i Alsace gir tørre, rene og svært aromatiske hvitviner. Druetyper som Riesling, Pinot Gris og Gewürztraminer gjør at Famille Hugel (tidligere Hugel & Fils) har vin som passer til både vestlige og asiatiske kjøkken.

Tre generasjoner er involvert i familiebedriften: Sammen med Marc-André er en fetter, en onkel og bestefaren på 90 år mer eller mindre aktive. De har i tillegg 35 ansatte.

– Vi ser bestefaren vår hver eneste dag, og vil at han og de andre forfedrene våre skal være stolte av oss. Når jeg er alene i vinkjelleren, kan jeg faktisk føle at noen følger med. Når du alltid har en forfar som ser deg, kan du ikke gjøre noe dårlig, smiler Marc-André.

Livsstil og lidenskap

Han har jobbet på familiens vingård siden han var 16 år, og etter endte vinstudier i 2014 har han viet tiden sin til Famille Hugel.

– Dette er mer en livsstil enn en jobb, så du må ha lidenskapen. Det er mye å gjøre og travle dager. Da jeg tok på meg dressen og satte meg på flyet til Norge, hadde jeg stått hele dagen i vinkjelleren med gummistøvler og blandet vin.

Det meste av tiden hans blir tilbrakt enten på vinmarkene eller i vinkjelleren. Han assisterer også fetteren Jean-Frédéric som stolt Hugel-ambassadør i utenlandske markeder. Så mye som 99 prosent av produksjonen eksporteres til utlandet, fordelt på ca. 110 land.

– Det er ikke alltid lett å være vinprodusent, men når du ser resultatet i ansiktet til en som smaker din vin, da innser du hvorfor du gjør dette.

Karakteristiske gule etiketter

Mange forbinder Alsace nettopp med Famille Hugel og deres karakteristiske slanke, høye flasker med gule etiketter. Marc-Andrés oldefar lot seg inspirere av designen til krydder- og suppemerket Maggi for rundt 100 år siden. Senere har andre vinprodusenter i Alsace tatt etter de gule etikettene. Vinprodusenter i Alsace er solidariske overfor hverandre, forklarer Marc-André.

– Vi er ikke en kjempestor vinregion, så vi må holde sammen. Selv om det ikke er Hugel-vin, blir jeg alltid glad når jeg ser Alsace-vin rundt om i verden.

Undervurdert vinområde

Han mener at vin fra Alsace er undervurdert.

– Alsace er ikke nødvendigvis det første du tenker på når vil ha en flaske vin, men når du smaker, så vil du få lyst til å drikke mer vin derfra.

– Vi ser vekstpotensial for Famille Hugel i utlandet, og jobber for å øke utbredelsen. Det franske vinmarkedet er tøft, og i Frankrike konsumeres vinen vår først og fremst lokalt. Jeg håper at vi etter hvert blir større også i hjemmemarkedet.

Tørr, matvennlig hvitvin

Den mest solgte Hugel-vinen i Norge er blandingstypen «Gentil».

– Vi håper at de som smaker denne, også får lyst til å smake de helt rene typene våre. Pinot Gris er fyldig og egner seg spesielt godt i vinterhalvåret her i nord. Den passer godt sammen med både sjømat og kjøtt, særlig hvitt kjøtt. Den passer også godt sammen med sopp, risotto og supper. Rieslingen egner seg godt til sushi. Gewürztraminer er utmerket til krydret mat og røkt laks, tipser Marc-André.

Tålmodighet er en dyd

Han sier at Famille Hugel ikke kaster seg over enhver ny trend, samtidig som de vet at de er nødt til å utvikle seg for å overleve.

– Vi er åpne for trender som går i retning av mer naturlighet. Det er viktig for oss å vise at det vi gjør, er respektfullt overfor naturen. Halve vingården har økologisk dyrket mark i dag, og målet er at dette etter hvert skal gjelde hele produksjonen.

I motsetning til de aller fleste vinprodusenter i verden, blir druene til Famille Hugel håndplukket. Resten av produksjonsprosessen blir også tatt hånd om av dem.

– Kvalitet er alltid det viktigste for oss. Det som betyr noe når alt kommer til alt, er at vinen er god. I dårlige sesonger tapper vi ikke flasker hvis kvaliteten ikke er god nok. På kort sikt taper vi penger, men omdømmet vil bestå. Som familiebedrift trenger vi ikke å skynde oss for å gjøre rask profitt. Vi gir vinen den tiden den trenger for å bli klar. Vent, vær tålmodig og det vil komme deg til gode til slutt, er vår filosofi.

Innovasjon for fremtiden

Marc-André røper at han i fem år har jobbet med en crémant som han håper vil komme i kommersiell produksjon snart. Dette vil bli den første musserende vinen fra Famille Hugel.

– Noen ganger tar det en generasjon eller to å lage et nytt produkt, fordi tradisjonene sitter så dypt. Jeg hadde mange ideer til prosjekter da jeg kom inn i familiebedriften, men har lært meg å være tålmodig. Først må du endre alles mentalitet. Det er viktig med solidaritet, vi skal alle bli enige om veien videre.

Hugel-familien er en del av «Primum Familiae Vini», en forening for 12 av de eldste familie-eide vinhusene i verden. Marc-André håper Famille Hugel vil få minst 13 fremtidige generasjoner som viderefører bedriften.

– Det ville vært bestefars mareritt om den ble solgt ut av familien. Han er mitt idol og min superhelt, og jeg kan ikke skuffe ham.

ANNONSE