En mulig emballasjerevolusjon?

+
Hittil har man sett for seg tang og tare brukt i blant annet matlaging. De to masterstudentene ved AHO peker imidlertid på mat-emballasje som et viktig bruksområde.

To studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) forslår et realistisk – og spiselig – alternativ til plast som matemballasje.

Løsningen deres er bioplast, basert på tang og tare. Studentene Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue ved AHO har i masteroppgaven sin sett på mulighetene som ligger i kommersiell tang og tare-dyrking i Norge; både med tanke på bruksområder, arbeidsplasser og eksportmuligheter.

I et perspektiv som strekker seg helt frem til år 2050, utforsker studentene hvordan tang og tare etter hvert vil kunne utfordre plast på flere områder.

Les også: Matemballasje uten plast?

Tang-og-tare-dyrking er i gang

Dyrking av tang og tare er allerede i gang i Norge, og produksjonen lå i 2017 på hele 145 tonn. Det spås at produksjonen kan runde 20 millioner tonn innen 2050. Hittil har man sett for seg tang og tare brukt i blant annet matlaging. De to masterstudentene ved AHO peker imidlertid på mat-emballasje som et viktig bruksområde.

Spiselig emballasje

I løsningen som Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue foreslår, brukes alginat utvunnet av tang og tare. Alginatet har evnen til å danne gele, som så kan brukes til emballering av matvarer. I motsetning til plast-emballasje, er denne emballasjen helt og holdent nedbrytbar; til og med spiselig.

Prosjektet til AHO-studentene heter DYPP, og har vunnet DOGAs Hedersmerke for god design og arkitektur.

Les også:

Det du trenger å vite om tang som mat

Restaurant Paleo Arctic har satt tang og tare på menyen

Meld deg på SMAKmagasinets nyhetsbrev for å holde deg oppdatert på relevant bransjestoff.

ANNONSE