Tygg mer og spis mindre

+
Jo lenger du må tygge maten, desto sterkere blir metthetsfølelsen.

Hvis du må tygge favorittmaten din noen ganger ekstra før du svelger, kan det hende at du trenger mindre mat for å bli «mätt och belåten». Seniorforsker ved Nofima, Paula Varela-Tomasco, har sett på sammenhenger mellom tekstur og metthetsfølelse.

– Metthetsfølelsen kan variere for matvarer som er like og der kaloriinnholdet er likt. Våre studier viser at matvarer som har en kompleks tekstur som for eksempel et mer kompakt brød kontra et mer luftig brød, må tygges lenger. Jo lenger du må tygge maten, desto sterkere blir metthetsfølelsen, sier seniorforsker Paula Varela til SMAKmagasinet.

Metthet mer enn mengde

Å føle seg mett handler om langt mer enn å stille sulten, fysisk talt. Metthetsfølelse oppstår som en følge av en rekke ulike signaler som kroppen gir – fra du begynner å spise, til maten ligger i magen, og til fordøyelsesprosessen begynner. Ikke bare magen, men også fordøyelseshormoner fra mage-tarm-kanalen må «si ifra» til hjernen før du forstår at du er mett. Denne prosessen tar tid. Spiser du for fort, spiser du fort for mye før du føler deg mett.

Fra hard og kompakt til myk og luftig

Det er i denne konteksten at Nofimas Paula Varela-Tomasco, gjennom prosjektet FoodSMaCK, har sett på hva som skjer når man gir mat en ny tekstur. I prosjektet ble byggbrød bakt i åtte ulike varianter, med tekstur fra hard og kompakt til myk og luftig. To testpanel – ett med vanlige forbrukere, og ett bestående av Nofimas sensoriske eksperter, skulle så spise seg mette.

Åpner nye og spennende muligheter

Resultatene av testen ble nesten entydige. De alle fleste ble fortere mette av de kompakte brødvariantene; de som krevde litt mer tygging. Forholdet mellom tekstur og metthetsfølelse spiller imidlertid en viktig rolle for langt mer enn brød. Økt kunnskap vil ifølge Nofima kunne åpne for nye og spennende muligheter for landets matprodusenter.
Prosjektet FoodSMaCK er finansiert av FFL – Fondet for forskningsavgift på landbruks- produkter.

Les også: Når sier hjernen fra om at du er mett? Bli sensorisk mett og slank

ANNONSE