Mange spennende muligheter med deigemner

Ferskt, saftig og fristende! Rykende ferske bakervarer gir matglede og gode spiseopplevelser, og betyr svært mye for gjesteopplevelsen. Derfor er det gode grunner til å se nærmere på hvilke muligheter du har med nystekt bakst, som betyr så mye for så mange.

Da kommer du ikke utenom deigemner, som gir unike muligheter til å skape variasjon og mangfold. I tillegg får du mindre matsvinn og økt lønnsomhet.

Gode smaksopplevelser

– Lantmännen Unibake har produsert deigemner i et par år. Vi begynte med dette da vi så et behov for produkter som både ga bakervarer av topp kvali- tet og som tok lite plass, og som ga rom for kreativitet og variasjon. Fryste deigemner løste den utfordringen, forteller Øyvind Rypås, KAM i Lantmännen Unibake.

Gøy å jobbe med

– Det er morsomt å jobbe med deigemner! Du har så mange muligheter til å sette ditt eget preg på bakervarene. Det er et budskap det er viktig å få frem, understreker digital- og PR-ansvarlig Torunn Smedal Kallmyr.

– Ved å bruke deigemner får du også god kontroll på svinnet. Man baker opp det som trengs, og blir det litt for mye, så kan du benytte det du har til overs neste dag. Kvaliteten holder seg meget bra.

Trendy og klimasmart

– Vi har hatt en periode hvor mange forbrukere har begrenset forbruket av brødmat, bl.a. fordi man har vært opptatt av karbohydratinnholdet. Hvordan er dette i dag?

– God brødmat er trendy som aldri før! Vi har vel aldri opplevd større interesse for brød enn akkurat nå, forteller Rypås.

– Det er nok flere grunner til det. En ting er at det smaker godt. Noe annet er at brød både inneholder bra med proteiner og er noe av det mest klimasmarte du kan spise. Stadig flere forbrukere blir oppmerksomme på dette, noe som selvfølgelig påvirker brødforbruket positivt.

Praktisk og hendig

– Det er hyggelig å registrere at stadig flere kantiner og andre typer serveringssteder tar i bruk våre deigemner. De får gode tilbakemeldinger fra sine gjester på produktene, noe som igjen inspirerer til å satse sterkere på ferske bakervarer.

– Vi opplever også en økende nysgjerrighet på deigemnene fra serveringssteder som ennå ikke har testet ut mulighetene deigemnene gir. Et spørsmål vi ofte får fra disse stedene, er om ikke dette tar mye lagringsplass. Svaret er at deigemner er utrolig plasseffektivt, og kommer i en hendig emballasje, fremhever Rypås.

Lite komplisert

– Men er det ikke komplisert å lage bakervarer fra deigemner?

– Nei på ingen måte, svarer Kallmyr.

– Du trenger i bunn og grunn bare en ovn. Men jeg vil anbefale at man tar kontakt med våre distriktssjefer for å få gode tips og råd om hvordan man får mest mulig ut av det å bruke deigemner.

Prosessen kort forklart

 1. Ta deigemnene ut av frysen. Dekk dem med plast, og la dem tine i ca. tre timer i romtemperatur. Vil du ha ferskt brød til frokost, tar du emnene ut av frysen og lar dem tine på kjøl over natten. Også her dekkes emnene med plast.
 2. Pensle med vann, ha på frø eller meldekor, og snitt etter eget ønske.
 3. Hev i romtemperatur i 3–5 timer, eller gjør unna hevingen på 45–60 minutter i et raskeskap.
 4. Stek i forvarmet ovn som holder 230 grader. Sett inn brødene og senk temperaturen til 190 grader. Tilfør fuktighet, ca. 1⁄2 liter vann.

Rundstykker trenger mellom 15 og 20 minutters steketid. Brød behøver mellom 25 og 35 minutter i ovnen.

– Det er med andre ord enkelt å skape bredde og variasjon innenfor kategorien brød og bakervarer med deigemner. Ta kontakt med oss for å få vite mer om hva du kan gjøre med denne kategorien på ditt spisested, oppfordrer Torunn Smedal Kallmyr og Øyvind Rypås i Lantmännen Unibake.

Lantmännen Unibake: 5 tips til å kaste mindre brød

 1. Bruk bake-off eller deigemner
  Du kan planlegge bedre, og har mulighet til å steke opp brød raskt om det skulle være nødvendig.

 2. Stek brødene på nytt
  Har du brød igjen etter dagens servering, kan du pakke dem i plast og steke dem på nytt dagen etter, på 230 grader i 4-6 minutter.

 3. Bruk brødrester som jevning i supper

 4. Lag brødchips

 5. Bruk gårsdagens brød til å lage fylte brød med ost og urter.

ANNONSE