Fargegaten spraker fortsatt

Det er over 13 år siden Tom Kjørsviks visjon endret en litt trist og småskummel Øvre Holmegate i Stavanger til samlingspunktet Fargegaten. Fargene spraker fortsatt, og folket fortsetter å strømme til.

– Før var dette en forlatt gate. Nå er gaten en turistmagnet, sier Tom H. Brekke til SMAKmagasinet.

Og Brekke vet hva han snakker om. Ikke bare eier og driver han – sammen med kona – kaffe- og ølbaren Bøker og Børst. Bergenseren er også en veteran i Stavangers utelivs-, kultur- og serveringsmiljø.

Bøker og Børst er også en veteran, i Fargegaten-sammenheng. Faktisk var stedet på plass straks fargene skapte nytt liv og røre, og er i dag et yndet stamsted for gammel som ung.

– Vi holder åpent fra ni om morgenen til to om natten – sju dager i uka – så stamgjestfaunaen er stor, humrer Brekke.

Noe måtte gjøres

Tilbake til Tom Kjørsviks visjon. Kjørsvik kom til Stavanger som 21-åring, for å starte frisørsalong. Dette var rett etter tusenårsskiftet, og verden skalv fremdeles etter Y2k-panikken. 

Lokalene som frisøren fant, lå i Øvre Holmegate; en gate som skulle vise seg å være stein død, tross sin sentrale beliggenhet. Noe måtte altså gjøres. Men i stedet for å flytte salongen til folket, ville Kjørsvik heller flytte folket til salongen. 

Sinnsyke farger etter Miami Vice

Men hvordan? Jo, ved å få hele gaten som salongen lå i, malt i «sinnsyke farger». Og etter runder i offentlige papirmøller, og solide doser med overtalelser hos både høy og lav, begynte ting faktisk å skje. Folk med myndighet bet på idéen, og dermed ble kunstneren Craig Flannagan hyret inn. Han utviklet prosjektets fargepallett; etter sigende inspirert av 80-tallskrimmen Miami Vice. Og etter liter på liter med maling, kunne Fargegatens åpning markeres i 2005. Kjørsviks visjon hadde blitt virkelighet.

Se video fra da SMAKmagasinet besøkte den populære Fargegaten

Yndet fotomotiv

– I dag er Fargegaten en av de mest fotograferte gatestubbene i Norden, fortsetter Tom H. Brekke, og legger til at fellesarrangementer og godt samhold de forretningsdrivende imellom gir Fargegaten sitt helt eget liv.

– Det kommer gjerne over tusen mennesker innom vinterstid, for å overvære den tradisjonelle lystenningen!

God kaffe og håndverksøl på Bøker og Børst

– Apropos tusen: Her en søndag lå det fire cruiseskip til kai i Vågen. Det kunne nesten virke som om alle passasjerene skulle innom Fargegaten, for å ta morgenkaffen her hos oss på Bøker og Børst. Det var laaang kø, i øsendestyrtregn. Da var det om å gjøre å ha fullt fokus på gjestepleie, smiler Brekke.

Bøker og Børst er – som nevnt – et sted for kaffe og øl, pluss mye mer. Når du tar turen innom, møtes du av et fantasifullt og fargerikt interiør, og bokhyller fulle av bøker.

– Vi bestemte tidlig at Bøker og Børst skulle være blant de beste på kaffe og øl. Derfor smaker kaffen godt, og derfor kan vi by på 250 ulike håndverksbrygg til den tørste connoisseur. Til drikken serverer vi brødmat, rundstykker, kaker og snacks. Laktose- og glutenfrie alternativer – så vel som vegetar – står også på menyen.

– På søndagene kan du steke dine egne vafler, fra røre laget «på lisens» fra Sjømannskirken. Og fra januar til april serverer vi amerikanske pannekaker til frokost. Da er det gjerne fullt hus, så kom tidlig, avslutter Tom H. Brekke.

ANNONSE