Myter om norske vintergrønnsaker?

+
Nibio-forsker Michel Verheul mener at den store importandelen av tomat, agurk og salat vinterstid, delvis skyldes det han kaller myter.

I Norge, som i andre land, vil vi ha ferske grønnsaker vinter som vår. Derfor er det vanlig å importere både tomater og agurker vinterstid. Men hva om vi kunne produsere saftige og gode tomater og agurker i Norge, året rundt? spør Nibio-forsker Michel Verheul i Stavanger Aftenblad.

Vel, det gjøres allerede; i fylker som Rogaland, Trøndelag og Buskerud. Gartneriene i vestlandsfylket står faktisk for hele 90 prosent av tomatene vi produserer her til lands. Men vi kan dyrke enda mer, ved hjelp av moderne veksthus, mener Dr. Michel Verheul, forsker ved NIBIO Særheim.

Lys gir økte avlinger

På 1990-tallet startet NIBIO Særheim å forske på helårsproduksjon med bruk av lys. Den nye kunnskapen ga enorme gevinster i form av økte avlinger.

Tomatproduksjonen økte til 120 kilo per kvadratmeter og år. Agurkproduksjonen har nå økt til 180 kilo per kvadratmeter og år. Det er mye større avlinger enn det som oppnås i både Spania og Nederland; de to produksjonslandene det oftest importeres tomater og agurker fra.

Vil punktere myter

Verheul mener at den store importandelen av tomat, agurk og salat vinterstid, delvis skyldes det han kaller myter; myter som Verheul nå ønsker å punktere.

Det er nemlig vanlig å tenke på Norge som et uegnet land for vinterproduksjon av grønnsaker – selv ved bruk av veksthus – på grunn av lite lys. Men da glemmer vi – ifølge Michel Verheul – at de europeiske landene lenger sør har sine egne utfordringer. Spania sliter med vannmangel, og i Nederland er det kaldt. Det betyr utstrakt veksthusbruk også der, med kunstig vanning, oppvarming og CO2-gjødsling.

– Omtrent 35 prosent av veksthusgrønnsakene som vi finner i norske butikker, er norsk-produserte, mens 66 prosent er importerte. Med de naturlige forutsetningene vi har i Norge, må det være mulig å produsere minst dobbelt så mye. For å få det til må forbrukere etterspørre norske varer, sier Dr. Michel Verheul til Smakmagasinet.

–––––

Hold deg oppdatert! Klikk her for å få nyhetsbrev fra SMAKmagasinet.

ANNONSE