I dag feirer vi fårikålen

+
Kombinasjonen av en lam og kål er ingen tilfeldighet, da innhøstingen av kål og slaktesesongen for kål er sammenfallende. Oppskriften er i utgangspunktet enkel, men har regionale variasjoner.

Norges nasjonalrett, fårikålen, blir feiret den siste torsdagen i september hvert år. Høsten er høysesong for fårikål, og for rundt 20 år siden fikk denne tradisjonsrike, rotnorske retten sin egen festdag.

Denne dagen putrer store og små fårikålgryter over hele kongeriket i store og små husholdninger, på skoler, i kantiner, på kjøpesenter, torg, kafeer og restauranter, rapporteres det på fårikålens egen nettside, som er til for å hylle nasjonalretten. 

Dansk påvirkning

Ifølge Wikipedia ble «faar i kaal» innskrevet i kokebøkene først mot slutten av 1800-tallet. Kokebokhistorikeren Henry Notaker mener at fårikålen oppstod i bymiljøer der både språk og skikker var sterkt påvirket av dansk. Retten er trolig inspirert av «gås i kål», men fordi tilgangen til råvaren gås var liten i Norge, fikk vi vår egen variant med får. 

Norges nasjonalrett

Hele 45 prosent av Norges befolkning stemte frem fårikålen som Norges nasjonalrett i 2014, viser en undersøkelse utført av Ipsos MMI, på oppdrag for Landbruks- og matdepartementet. Fårikålen ble imidlertid utropt som nasjonalrett allerede i 1972, stemt frem av Nitimes lyttere.

Rotnorsk hodekål

Hodekålen er en viktig tradisjonsbærer i det norske kjøkkenet, og har blitt dyrket i Norge siden 1600-tallet. Hvert år spiser nordmenn tonnevis av den sunne norske grønnsaken, og det topper seg i fårikål-perioden, skriver BAMA i en pressemelding.

– Hodekål har lite kalorier, og et høyt innhold av C-vitamin, K-vitamin og fiber, sier klinisk ernæringsfysiolog i BAMA, Lise Brandstadmoen.

Drikke til fårikål

Det er mye forskjellig drikke som passer godt til fårikål; øl, vin (men den bør være uten tanniner og en del syre) og musserende, i tillegg til alkoholfrie alternativer.

Om du ønsker å drikke øl til fårikålen, kan surølet geuze være verdt å sjekke ut. Dette ølet passer nemlig til tung mat fordi syren er med på å bryte ned fettet, deriblant i lam, skriver SMAKmagasinets ølskribent

Her får du flere drikketips til fårikålen og annen klassisk høstmat. 

ANNONSE