Årets første utepils kan med fordel være alkoholfri

+
Mange flere drikker alkoholfritt fordi de gjerne vil ha smaken – uten rusen.

Når det yrer av vår, vrimler også uteserveringene av folk som har vært lenge i vinterdvale. Årets første «utepils» kan med fordel være alkoholfri, for her er det mye spennende akkurat nå.

Der alkoholfritt tidligere var noe sært og særegent for sjåfører, helsefanatikere og gravide, er det mer aksept enn noensinne å drikke øl uten alkohol.

Drikkekultur i endring?

Unge drikker sunnere og menn har blitt mer opptatt av helse. Noen ønsker ikke å ødelegge treningen ved å drikke alkohol.

Kanskje er den norske drikkekulturen i ferd med å endre seg? De kontinentale vanene, med isbit i hvitvinen og juice i boblene i solskinnet, er etablert av en grunn. Mange flere drikker alkoholfritt fordi de gjerne vil ha smaken – uten rusen.

Der man tidligere har sikret selskapet med kjente og kjære klassikere som Aass Uten og Ringnes’ Munkholm, er det nå mer å velge i – og det må man jo teste ut. Der mange har ment at alkoholfritt øl har smakt metallisk, har utvalget bedret seg og aldri har det vært bredere enn nå. Sjekk utvalget på askoservering.no.

Laboratoriebryggerne viser vei

Det er for en stor del de store industribryggeriene som sammen med forbrukerne viser vei for den alkoholfrie trenden. Grunnen til det er enkel: Alkoholfritt øl, eller øl med prosent under 0,7, er direkte vanskelig å få til for hjemmebryggere eller småbryggerier uten gjæreksperter i hvite frakker. Her er kompliserte prosesser i gang. Bryggingen foregår ved at gjæringen stopper opp akkurat når smaken har satt seg og gjæren ville begynt å produsere alkohol for fullt. Dette gjøres ved å sentrifugere vørteren slik at gjæren skilles ut. Noen småbryggerier har riktignok tatt utfordringen, slik som alltid kompromissløse Nøgne Ø og småskala-bryggeriet Klokk & Co. Begge disse bryggeriene har vi presentert tidligere i SMAKmagasinet.

Retter seg mot menn

Det er også andre måter å nærme seg alkoholfritt øl på. Brooklyn Breweries’ lagerøl med navnet Special Effects spiller nettopp på filmtriks og spesialeffekter når de omtaler sin egenutviklede fermenteringsmetode som begrenser alkoholen, men som gir solid ølsmak.

Baserte på lagerbasen, tilsettes malttyper som pale-, karamell- og Munic-malt, samtidig som det tørrhumles med Citra, Mosaic og Amarillo, de tradisjonelle IPA-humlene. Åh, for et publikumsfrieri! Dette er alkoholfritt som vil appellere til mange, særlig IPA-elskere – et skreddersydd produkt for menn i parken eller ved grillen.

Fakta om alkoholfritt øl

• I Norge er grensen for alkoholfritt øl 0,7 prosent. Øl som merkes alkoholfritt kan likevel inneholde alkohol opp til denne grensen.

• De siste fem årene har salg av øl uten alkohol økt med rundt 20 prosent.

• Det er flere produkter innen alkoholfritt øl enn tidligere.

• Norge har et høyt forbruk av alkoholfritt og alkoholsvakt øl i forhold til resten av Europa, viser tall fra Bryggeriforeningen.

• Munkholm og Clausthaler dominerer markedet fullstendig og har rundt 98 prosent av salget.

Finn din favoritt

  • Mikrobryggeriet Klokk & Co utvikler oppskrifter og brygger hos andre med ledig kapasitet. FRIPA er et øl utviklet etter at en av gründerne ble gravid og lei dårlig alkoholfritt øl. Navnet antyder en hyllest til den humlesterke IPA-en. Smak selv om dette innfrir visjonen om å være Norges beste alkoholfrie øl. Samme bryggeri markedsfører sin lette Mexican Lager Dos Amigos som tre ting på en gang: Glutenfri, alkoholfri og 100 prosent hangover-fri!
  • Innenfor svakøl, finner man Lervigs Johnny Low, et tørt, bittert øl med hyllebærblomst. Alkoholprosenten er 2,5 prosent, så dette er ikke et øl verken for sjåfører eller gravide.
  • Ringnes gir oss et øl fra Kronenbourg 1664 Blanc i den lett gjenkjennelige blå flaska. Et perfekt øl til sommerlunsjen på dager der man ikke vil drikke alkohol. Sitruspreg og koriander, og passer like godt som en herlig aperitiff som til skalldyr og reker. Alkoholprosent: 0,5.
  • Nøgne Ø Inferial Stout er ikke bare et alkoholfritt øl, men svarer på utfordringen om et mørkt alkoholfritt øl. Smakstoner av lakris og mørk sjokolade med et bittelite røktpreg som redder den fra å bli søt-emmen.
  • Brooklyn Breweries Special Effects er brygget på basen til Brooklyn Lager og med tørrhumling rett i gjæringskaret. Med humler som Citra, Mosaic og Amarillo vil dette alkoholfrie ølet appellere til IPA-entusiastene, dersom de finnes ennå.
  • Homborsund bryggeri har brygget Narrholmen Nix & Nada, et øl tilgjengelig både på flaske og fat i Oslo. Øltype: Amerikansk pale ale (APA). Ølet har, som alt øl fra denne produsenten, egen Spotify-liste.
ANNONSE