Svinaktig godt øl ved grillen

Jekker du en øl ved grillen, la det være mening i det! Nærmest uavhengig av vær, grilles det fra mai til oktober i dette landet. Når du velger øl til grillmaten denne sommersesongen, kan du vel ikke la kombinasjoner stå uprøvd?

Om sommeren er kort, er nordmenns grillsesong overraskende lang. Det gir mange muligheter til å variere øl til grillmaten.

Sødmerikt til det salt-søte

Med ny sesong, skal stadig nye retter og varianter testes på grillen. Svinenakke er kanskje noe av det mest populære kjøttet akkurat nå. Det er ekstra saftig på grunn av marmoreringer av fett. Dette er et festmåltid!

Går man for svinenakke, kan det marineres for å få ekstra smak. De beste marinadene lager man selvfølgelig selv. Det er fort gjort, og gjerne billigere og bedre enn kjøpemarinadene. Huskeregelen er enkel: Krydder, olje og syre i en eller annen form blandes i en pose med kjøttet i midten og trekker inn natten over. Utfordringen består altså i å finne krydderiene, gjerne de nøytrale oljene og ikke minst syre: Cola, vin og eddik er alle tre gode syrer i en marinade. Ønsker man det salt-søte, kan marinaden godt ha honning. Noen bruker soyasaus eller fiskesaus i marinaden for å få opp saltinnholdet.

Alt øl utenom humlesterkt øl som IPA kan brukes i marinader. Humlesterke øl kan gi for mye bittersmak. Da teller ølet som syre, fordi ølet har en viss syrlighet. Mens marinaden skjer før steketiden, pensles grillsausen på mot slutten av grilltiden. Til svin av dette kaliberet, er en salt-søt grillsaus utmerket. La gjerne det avgjøre ølvalget: Et sødmerikt maltøl forsterker og komplementerer smaken av salt svin. Maltdominert øl er søtlig på grunn av at maltet karamelliseres under kornets tørking. Det er dette som gir de lekre smakstonene som gjør at det passer så godt til svin.

Røykøl til røkt sommermat

Mange velger lyst kjøtt på grillen, og selv kunne jeg tenkt meg en lys rauch-bier; et tysk røykøl som følgesvenn til røkt sommermat – for eksempel sommerkoteletter eller kald, røkt skinke med kaperssalat. Kanskje er røykøl for spesielt interesserte, noe utvalget i det norske markedet kan tyde på. Røykøl er ikke alltid så lett å finne, men er absolutt noe du bør se etter.

Er du i Tyskland er sjansene større. Røykøl lages med malt som har blitt tørket gjennom en røykeprosess, ofte med røyk fra treslagene or eller bøk. Tyskerne har gjort denne typen til sin spesialitet i byen Bamberg i regionen Franken i Bayeren, som også er kjent for sin herlige vin.

I Norge er det stjørdalingene og vossingene som kanskje er mest kjent for å brygge med røyket malt. Alstadberger brygger den mer tunge, mørke typen. En hovedregel for å kombinere mat og øl er å finne smaker som ligner. Det gjør man med finesse dersom man serverer røk-øl til røkt mat. Let etter røkølet dersom du vil imponere når du serverer varmrøkt og egenfanget fisk i sommernatten.

Les også: Grill – leirbål og måltid i ett

Anbefalinger

Trønderne brygger med røyket malt. Får du tak i øl av denne sorten, er det bare å kjøpe inn og vente på riktig anledning. Inderøy Gårdsbryggeri har et røykøl som heter Hainnhoinn Rauchbier med sødme og tydelig smak av røyk.

Hvorfor ikke hente det beste fra klostrene? Trappist-ølet er himmelsk til så å si alle typer mat, men kan ha sterkere alkoholprosent enn de fleste av oss egentlig tåler i sola. Test for eksempel La Trappe Witte Trappist, et friskt og sitrusaktig øl. Du finner det hos ASKO Servering.

Les også: Sats på en selgende grillmeny!

ANNONSE