En god riesling forbedrer julemåltidet

Julebordsesongen er for lengst i gang, men tiden da julemat var synonymt med øl og akevitt er for lengst forbi. Derimot bare øker vin og musserende i popularitet, mens det brune brennevinet taper terreng for madeira.

– Vininteressen bare fortsetter å øke, og nå drikker vi like mye vin som franskmenn, konstaterer Sebastian Bredal, Master of Wine hos Vingruppen.

– Og nå rundt juletider ser vi at gjestene vil ha alternativer til de mer tradisjonelle juledrikkene. Riktignok har øl sin faste fanskare, men det brune brennevinet synker i popularitet. Her kan vi se at sterkviner som madeira går inn og tar «markedsandeler».

Mye kvalitet for pengene

Riesling har økt i popularitet og anseelse de siste 8 til 10 årene, mye på grunn av en genuin kvalitetsheving fra produsentenes side.

– Rieslingen begynner å bli veldig bra, fortsetter Sebastian Bredal.

– En generell kvalitetsheving og grei pris – sammen med gunstig pressedekning og god jobb fra Vinmonopolets side – har bidratt til at vi nå våger å velge det tørre fremfor det søte. 

Kan en god riesling redde ribba?

Halvparten av det norske folk velger ribbe til jul. Her er det både fett i kjøtt og syrlighet i rødkål og surkål som skal møtes og utfylles av god drikk.

– Nordmenn flest er vant til å tenke rødt til kjøtt og hvitt til fisk og fugl. Men det er nok en riesling – eller en grüner veltliner – som gjør susen for ribba. Her er det friskhet nok til å ta av både for fett og syrlighet. Insisterer du likevel på rødvin, må du passe på å velge en vin med lite garvestoffer; type barbera eller pinot noir. Og husk å droppe tyttebær som tilbehør; vinen klarer jobben selv, forklarer Bredal.

– Men vil du virkelig få mest ut av ribbemåltidet, bør du nok gå for champagne…

Hva med pinnekjøtt?

En annen «høydare» på juletallerkenen er pinnekjøtt. Også her er det mye salt og fett, og også her er viner med mye syre samt litt restsødme å foretrekke. Pinot blanc, grüner veltliner og riesling er druer som passer best i hvitvinen. Av røde alternativer er viner laget på corvina, primitivo/zinfandel eller barbera å foretrekke. Igjen er det friskhet og moderat med garvestoffer som er poenget.

Og lutefisken?

– Lutefisk er særegent både på smak og konsistens. I tillegg kommer mye salt fra bacon, og sødme fra stuing og sennep. Også her er en frisk hvitvin å foretrekke. Men det er jo jul, så jeg tror likevel jeg vil anbefale litt musserende; for eksempel en champagne, eller kanskje en crémant fra Jura, med sitt karakteristiske preg fra kalk- og leirholdig jordsmonn. Boblene er med på å gi måltidet ryggrad, samtidig som smaken matcher både saltet og sødmen på tallerkenen, avslutter Master of Wine Sebastian Bredal.

Denne artikkelen ble første gang publisert i desember 2017.

ANNONSE