Dikterstuerne: Folkekjære Bergens-restauranter jubilerer







I Bergens pulserende restaurantliv skjer det stadig endringer. Nye steder kommer til og andre forsvinner. Men noen bare er der – slik de «alltid» har vært. I alle fall fra du kom inn dørene første gang – enten det var for 10, 20, 30 eller enda flere år siden... De rommer en atmosfære og en stemning som gjør at du trives og gjerne kommer tilbake.
Holbergstuen og Wesseltuen er to slike steder. Og har du enda ikke vært der, så bør du så absolutt ta turen innom både Holbergstuen som feirer 90-års jubileum i år og Wesselstuen som åpnet for 60 år siden.
– Sånn sett feirer vi 150-års jubileum i år, forteller restauratør Jan Skulstad som driver selskapet Dikterstuerne som drifter de to restaurantene og uteserveringen LogeHaven. Med sitt overtrekkbare tak er den Bergens største uterestaurant, og et fristed for alle røykende gjester – året rundt.
Nennsom forandring
– Da Holbergstuene åpnet i 1927, var stedet et samlingssted for byens riksmålsforening, og etableringen ble ansett som et høvelig mottrekk mot utbredelsen av bondeungdomslagenes kaffistover i det bergenske bybildet, forteller Skulstad.
– Vi har mye historie som gir oss en helt spesiell posisjon i Bergens uteliv, og det er vi selvfølgelig stolte av. Dette skal vi naturligvis forvalte på best mulig måte, men vi må naturligvis fornye oss som alle andre – selv om endringene skal være minst mulig synlige! Mange gjester er av den oppfatning at når de kommer inn dørene, så skal det være akkurat slik det var da de forlot restauranten sist – selv om det var for flere år siden! Flere av gjestene våre har sterke oppfatninger om mangt...men det er jo morsomt med et slikt engasjement, mener Skulstad.
”Wesselstuen er en tilstand, en skjebne. Stedet har en brun melankoli. Jeg går der ikke på grunn av den gode maten, det gode ølet eller de hyggelige servitørene, for slik trenger det ikke være. Men hvis jeg vil inn i den spesielle tilstanden, så går jeg der, og det gjør jeg hver gang jeg er i Bergen”. Ole Paus
Den gode maten
– Hva skal det være, spør Skulstad som selv velger en sildetallerken fra Holbergstuens meny.
– Nå er det snart tid for «enkene». De pleier å komme innom klokken 12. Og ganske riktig! På slaget 12 er plutselig 5–6 bord fylt opp av godt voksne damer – og en og annen mann.
– Vi er så heldige å ha mange ulike kundegrupper. Klientellet skifter utover dagen, og vi forsøker å ha en meny som tar hensyn til det. Hos oss skal du finne god, norsk mat. Her finner du bl.a. tradisjonsrike retter som bacalao, finnbiff, kjøttkaker, klippfisk og raspeball – for å nevne noe.
Sykkel-VM
– Etter at sildeanretningen er fortært, rusler vi over Torgalmenningen og bort til Wesselstuen. Innenfor hoved-restauranten ligger Wessel bar som er en sertifisert akevittbar.
– Her finner du det du måtte ønske av norske akevitter – og mange andre gode drikke-alternativer, forteller Skulstad.
– Baren besøkes både av dem som vil ha en liten aperitiff før et teaterbesøk, og de som ønsker å runde av en hyggelig aften.
Wesselstuen ligger strategisk til i forhold til byens teaterscener, og nyter godt av det. Ellers er jo det kommende sykkel-VM i Bergen i september en begivenhet vi ser frem til! Da er det forventet 500 000 besøkende til byen. Både for oss og andre serveringssteder i sentrum blir dette travle dager. Vi er allerede godt i gang med planleggingen. Det blir naturligvis begrenset fremkommelighet for biler i denne perioden, men vi har en tett og god dialog med ASKO Vest om hvordan vi skal legge opp leveringene, sier Skulstad.
– Vi kommer også til å ha en egen meny som er tilpasset den forventede tilstrømningen. Dette blir både morsomt og utfordrende på en og samme tid. Vi gleder oss og ønsker alle tilreisende hjertelig velkommen. Men vent nå endelig ikke helt til september med å besøke oss! Vi tilbyr god stemning og godt miljø hver dag, hele året!