Brannen på ASKO ØST: Store utfordringer møtt med sterk innsatsvilje


Da noen små stikkflammer slo ut av motoren på en truck i fryselageret på ASKO ØST på ettermiddagen 7. april, skulle det etter hvert få dramatiske følger. Selv om flere raskt kom til for å slukke, klarte man ikke å hindre at den i løpet av kort tid utviklet seg til å bli en av de største industribrannene i Norge på mange år.
– Da den endelig var over, var et 9 mål stort lager med varer for over 100 millioner kroner brent opp, forteller André Tangerud, direktør i ASKO ØST og øverste ansvarlige for arbeidet med å legge opp alternative løsninger frem til det nye lageret står ferdig.
– For å få et bilde av omfanget, kan vi gjøre om varevolumet i kundeleveringer. De varene som forsvant i brannen, tilsvarer forbruket av frysevarer for 5000 kunder i to og en halv uke...
– Alarmen gikk klokken 17.02. Mange var allerede på vei til påskeferie, men for alle ved ASKO ØST ble denne påsken alt annet enn avslappende. Heldigvis fikk vi raskt avklart at det ikke var noen inne i bygningen som brant, og vi samlet umiddelbart krisestaben. Vi har hatt jevnlige beredskapsøvelser, noe som gjorde at vi hurtig ble operative i forhold til å se på de konkrete oppgavene vi måtte løse, fremhever Tangerud.
Kommandomodus
En av dem som satt i bilen på vei hjem denne ettermiddagen, var markeds- og logistikkdirektør Torkel Stensrud.
– Det ble bokstavelig talt å gjøre vendereis og møte i krisestaben. Etter at det ble fastslått at vi ikke hadde noen personskader, kom vi raskt i gang med planleggingen. Det var lite tid for «føleri» for å si det slik. Vi kom enkelt sagt i «kommandomodus». Oppgaver ble klarlagt, fordelt og løst fortløpende for å komme videre. Det var mange utfordringer på én gang... I begynnelsen var vi opptatt av å få oversikt over omfanget. Vi hadde en stund et lite håp om at deler av lageret lot seg redde... Så var det å ta seg av inngående varestrøm. Trailere på vei inn måtte omdirigeres til andre ASKO-lagre, forteller Stensrud.
– Parallelt med dette var vi naturligvis svært opptatt av hvordan vi skulle klare å levere varer til kundene våre! Og selvfølgelig måtte vi varsle kunder om at planlagte leveranser måtte kanselleres. Det var med andre ord nok av oppgaver, og her må jeg si at alle avdelinger gjorde en kjempeinnsats. Folk stod på og viste en fantastisk innsatsvilje, fremhever Stensrud.
Samarbeid
Logistikkdirektør Ove Henning Engen fremhever også det gode samarbeidet med fagforeningene både under brannen og i tiden etterpå.
– En hendelse som dette er ekstraordinær, og krever innsats langt ut over det ordinære. Jeg vil si alle i ASKO ØST bidro på sitt felt, og jeg er stolt over hva vi fikk til i en så vanskelig situasjon. Alle så at dette ville skape utfordringer for våre kunder, og at alle avdelinger ville bli berørt. Allerede fredag kveld var arbeidet med å finne alternative måter å levere varer på godt i gang. Heldigvis er vi en del av et større system som vi kunne trekke veksler på i denne kritiske fasen. Det betød bl.a. at biler på vei inn med frysevarer ble omdirigert til ASKO HEDMARK. Det ble også raskt klart at andre ASKO-selskaper som ASKO ROGALAND, ASKO OPPLAND og ASKO AGDER kunne avhjelpe situasjonen i første omgang. I tillegg kunne vi benytte lagerkapasitet hos ASKO NORGE på Kalbakken, og etter hvert fikk vi leid ett fryselager på Gardermoen og ett i Solbergelva, forteller Engen.
– Det har selvfølgelig vært utfordringer med dette, ikke minst for de som jobber på lagrene. I dag har vi plukkere fra ASKO ØST utplassert både i Lillesand, Rogaland og på Hedmark.
Stor IT-utfordring
Logistikksjef Ida Juliane Havnås hadde siste dag på jobben 7. april – trodde hun. Etter en hyggelig markering og blomsteroverrekkelse, var tiden kommet for å runde av og rydde pulten da brannalarmen gikk.
– Det ble ingen rolig påske, nei, sier hun med et smil.
– Det ble isteden starten på en intens periode som startet med en brainstorming. Hva gjør vi med varestrømmen? Og ikke minst; Hvordan løser vi kundenes behov for varer de første dagene og i tiden fremover? Det ble tidlig klart at dette ville bli en voldsom IT-utfordring. Om morgenen 8. april tok vi beslutningen om å overføre 1300 kunder til ASKO AGDER, enkelte storkunder til ASKO ROGALAND og de resterende storhusholdningskundene til ASKO HEDMARK. Bare punsjingen for å få satt opp IT-systemer korrekt, var en formidabel oppgave. I den forbindelse fikk vi mye og god hjelp av NG Data, fremhever Havnås.
– Allerede mandag 10. april begynte vi å levere på de nye løsningene – mens brannen fortsatte. I denne fasen var det selvfølgelig utfordringer. Vi slet bl.a. med mange splittede ordre og bestillinger som måtte slettes. Vi så også at det ble et voldsomt press på ASKO HEDMARK. Derfor var det tidlig klart for oss at vi måtte øke lagerkapasiteten. Da vi fikk de innleide fryselagrene operative i mai – noe som forøvrig gikk utrolig raskt med tanke på de volumene og de avanserte logistikkløsningene det er snakk om – løste de største utfordringene seg. Eksempelvis har vi nå lagret all is på Gardermoen. Det betyr at vi har den nødvendige leveringskapasiteten på plass for bl.a. denne varegruppen, forteller Havnås.
– Det er klart at de logistikkmessige utfordringene den første tiden skapte uvisshet hos kundene våre, noe som er forståelig og beklagelig. Nå har vi etablert både kapasitet og satt rutiner som vil fungere bra. Jeg føler de nye systemene sitter slik de skal, og mener bestemt at ASKO ØST vil være fullt i stand til å sikre leveransene frem til det nye fryselageret er på plass.
Komplisert slukking
– Denne brannen var uhyre komplisert og en stor utfordring for brannvesenet, forteller Tangerud.
– Varm røyk stiger alltid opp under normale temperaturer, men her ble den liggende i ro inne i frysa p.g.a. at temperaturen i fryselageret var minus 22 grader. Det gjorde det umulig å se noe for røykdykkerne som gikk inn. I tillegg frøs vannet til is på gulvet. Det dugget på ansiktsmaskene, og munnstykkene frøs til. Ingen av brannmannskapene hadde tidligere vært med på at de frøs når de gikk inn på et brannområde!
– Men den største utfordringen for oss kom på tirsdagen, forteller Lars Erik Olsen som er teknisk sjef for ASKO-bygget på Vestby.
– På søndag så det ut som om brannen var under kontroll, og mandag startet vi med ryddingen. Det brant fortsatt mange steder, men omfanget så ut til å være begrenset. Så blusset det opp igjen på tirsdag med voldsomme flammer og stor røykutvikling. Det var et område under taket hvor det var vanskelig å komme til hvor ilden fikk ordentlig feste. Vi må jo huske på at det var store dimensjoner over dette lageret med sine 9000 kvadratmeter og 12 meters høyde, sier Olsen.
– Forøvrig var det høyeste prioritet å kjøle ned veggen mot maskinrommet. Det var helt avgjørende for den øvrige driften at dette fungerte. Her gjorde både brannvesenet og egne folk en fabelaktig jobb, fremhever Olsen.
– Vannet trengte nemlig inn og forårsaket kortslutninger som vi stadig måtte ordne. Ellers er det viktig for meg å få frem at det ikke på noe tidspunkt var snakk om noen ammoniakk-lekkasje! All ammoniakk ble fjernet fra kjøleanlegget allerede på fredagen.
Veien fremover
– 13. april ble brannen endelig slukket, og vi kunne konsentrere oss 100 % om gjenoppbyggingen, forteller André Tangerud.
– Dette var selvsagt en ekstrem hendelse som påvirket både kunder og ansatte. Når det gjelder ansatte ved ASKO ØST, vil jeg sterkt berømme den innsatsen som ble gjort for å løse de akutte og krevende utfordringene vi møtte. Jeg setter også veldig stor pris den støtten vi har møtt innad i ASKO- og NorgesGruppen-systemet. Mange har bidratt med mye for å begrense skadeomfanget. Det gjorde det mulig for oss å levere frysevarer allerede uken etter brannen. Vi har også hatt konkurrenter på tråden som spurte hva de kunne bidra med! Det varmet. Og det samme gjorde alle sympatierklæringene vi har fått fra kundene våre. Nå er nye systemer og rutiner etablert som gjør oss i stand til å levere de varene våre kunder trenger. Samtidig er vi i full gang med planleggingen og prosjekteringen av det nye lageret. Jeg kan love at dette bygget skal reises i rekordfart, sier André Tangerud.