Farmasøytens vidunderlikør

Har du smakt ekte Singapore Sling, har du smakt ekte kirsebærlikør. Den ikoniske cocktailen var faktisk instrumentell for Heering Cherry Liqueurs berømmelse.

Det ligger et mønster bak verdens mange likører, nemlig overlevering av tradisjon. Ofte dreier det seg om en hemmelig oppskrift, som overleveres fra en katolsk munkeorden til en lokal kremmer, for slik å redde en potensielt livsviktig eliksir for ettertiden. I denne historien er katolisisme byttet ut med farmasi, men mønsteret er det samme.

Fra farmasiet til koloniene

Peter Fredrik Suhm Heering het den unge kremmeren som skulle sette Danmark på verdens tidlige drikkekart. Vi snakker faktisk om verdens første kirsebærlikør, som den dag i dag lages med danske kirsebær og kun naturlige ingredienser.

Året er 1806. Norges hovedstad er de facto København, og det er her at den unge Peter F. Heering blir lærling hos en av byens apotekere. Med tiden blir han en av de ansatte. Og han må ha gjort inntrykk. Apotekerens hustru sitter nemlig på en hemmelig oppskrift for kirsebærbrennevin, av en eller annen grunn. Denne oppskriften beslutter hun å forære til den unge Heering. Hva han har gjort for å fortjene denne potensielle gullgruven, sier historien ingenting om.

Med oppskrift i hånd forlater den unge Peter farmasibransjen – etter ni år – til fordel for ny læretid; denne gang i kolonialhandelen. Etter bare tre år mestrer han dette faget også, og som 26-åring etablerer han i 1818 sin egen handelsbedrift. Og det er nå kirsebæreventyret starter. Kirsebærdrikken, som i starten går under navnet Cherry Cordial, legges inn i sortimentet til mange av handelsskutene som seiler på alt fra Middelhavet til Østen til Vesten. I Nord-Amerika lander Heerings likør – etter sigende – i 1837, med selskapets egen brigg.

Et annet av Heerings handelsskip – Galathea – gjør sågar en jordomseiling i årene 1845 til 1847. Slik går den danske kirsebærlikøren sin seiersgang over kloden, både på egen og andres kjøl. Britisk agent fikk Heering allerede i 1836, og dermed fulgte Cherry Cordial også det britiske imperiets utbredelse.

Singapore Sling

Så hopper vi frem til tidsrommet 1899–1915 – fremdeles innen det britiske imperiets grenser. Hjemme i Danmark har sønnen Peter N. Heering for lengst overtatt forretningene, og kirsebærdrikken har byttet navn til Cherry Brandy. Samtidig har Heering blitt hoffleverandør til monarker både her og der.

Men vi skal til Singapore; landet som i praksis ble etablert som en britisk handelsstasjon av Sir Stamford Raffles i 1819. Sistnevnte har også gitt navn til stedet som vi skal besøke; nemlig Raffles Hotel. Og det er her at bartenderen Ngiam Tong Boon skal ha tryllet frem verdens første Singapore Sling, mens han jobbet i hotellets Long Bar. Cocktailen blir beskrevet i bartenderlegenden Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book fra 1930. Originalen skal den gang ha bestått av juice fra en kvart sitron, litt gin, litt sodavann, og selvsagt Cherry Brandy. Pluss is. Den nye «oppfinnelsen» skal ha gjort stor lykke hos de drikkende.

Slik spilte imperiet – og cocktailen Singapore Sling – en viktig rolle for den danske kirsebærlikørens videre verdensberømmelse.

Fremdeles Sling på Raffles

Dagens Singapore Sling komponeres litt annerledes, og i cocktailen du nå får servert på Raffles Hotel finner du lime i stedet for sitron, pluss ananasjuice, litt grenadine, en dæsj Angostura bitter, 7,5 milliliter Cointreau, vår gamle kjenning Bénédictine D.O.M., pluss Heering Cherry Liqueur, som Cherry Brandy heter i dag. Hvem av versjonene som smaker best, er noe som bør overlates til gjesten.

Dansken som ble nederlender

Selskapet bak den legendariske kirsebærdrikken forble et familieselskap helt opp til 1970-tallet. Da forsøkte man å gjenopplive selskapets gamle rederi fra 1876, med katastrofale økonomiske følger. Stikkord: oljekrise.

Peter F. Heering Company blir etter hvert kjøpt opp, og bytter eiere en rekke ganger frem til 2017, da den nederlandske familiebedriften De Kuyper Royal Distillers – med historie tilbake til 1695 – overtar.

Så hva kan du bruke drikken til?

Har du Heering Cherry Liqueur i hylla, så sitter selvsagt Singapore Sling i fingerspissene. Men Cherry Old Fashioned er også en mulighet, der kirsebærlikøren mikses med Rittenhouse Rye, litt Angostura og litt sirup. Pluss garnityr og is.

Kilder: Food & Wine, Difford’s Guide og Harry Craddocks The Savoy Cocktail Book.

ANNONSE