Martine Espeland: Fra Bryne til Brasserie – og hele veien til VM
Martine Espeland er en av Norges fremste dessertkokker. 25-åringen flyttet til Oslo da hun var 18, og har siden den tid markert seg både på tallerkenen og i internasjonale konkurranser. Hun har flere sølvmedaljer i sekken, og skrev historie da hun tok gull i Global Pastry Chef i februar – som første nordmann noensinne. Dette gjør henne til en av landets mest meritterte unge kokker.
Etter flere år hos blant annet Michaels i Oslo, har Espeland nå tatt med seg erfaringer og ambisjoner videre til Brasserie France. Her jobber hun fulltid som pastry chef, samtidig som hun forbereder seg på nye VM-eventyr.
– Jeg har bare jobbet her i en måneds tid, men trives allerede veldig godt, sier Espeland. – Det er en trygg arbeidsplass som legger til rette for at jeg skal kunne konkurrere, og det betyr mye. Jeg klarer meg ikke uten Brasserie France når jeg skal til VM; de er en avgjørende brikke for at jeg skal lykkes.
Fra familiemiddag til konkurranse
Men la oss skru tiden litt tilbake. For hvordan begynte det hele?
– Jeg vokste opp i Bryne, i en kokkefamilie. Storebroren min, Aron, gikk samme vei. Jeg har likevel aldri blitt presset til å bli kokk, forteller hun. – Men mat var alltid et viktig tema hjemme, og vi hadde alltid hjemmelagde middager. Likevel skal jeg innrømme at det var et tøft valg å ta som 16-åring. Alle vennene mine valgte andre studieretninger, så jeg kjente ingen i klassen da jeg begynte. Men jeg har aldri angret.
Det tok heller ikke lang tid før hun oppdaget en ny side av yrket som virkelig motiverte henne: konkurranser. Konkurranseinstinktet har hun nemlig hatt med seg siden barndommen.
– Jeg har alltid spilt fotball og håndball, og konkurranseinstinktet sitter sterkt i hele familien, sier hun og ler. – Da jeg fikk muligheten til å konkurrere som lærling, syntes jeg det var kjempegøy, og skjønte fort at det var noe jeg ville fortsette med.
I 2020 søkte hun seg inn på juniorkokkelandslaget – etter litt vennlig press fra folk rundt seg.
– Det var litt skummelt, men så gikk det jo bra. Nå er jeg inne i mitt femte år, og har gått over til seniorlandslaget, sier Espeland.
Mot nye gull og nye generasjoner
Espelands merittliste er imponerende: Sølv i både VM og OL, og gull i EM sammen med commis Julia Gundersen. Nå er hun kvalifisert til VM både alene – 16. mai 2026 i Wales – og med landslaget i november samme år, og jobber målrettet mot gull i begge mesterskap. Så hvor ser hun seg selv om fem år?
– Jeg håper jeg har det like bra som jeg har det nå. Og at jeg har to VM-gull og ett OL-gull i bagasjen, sier hun og smiler. – Jeg skrev historie da jeg vant Global Pastry Chef i februar, og håper å kunne gjøre det samme i VM.
Men selv om konkurranser er en viktig del av livet hennes, kommer det ikke uten oppofrelser.
– Det krever utrolig mye, og man må være investert. Akkurat nå er VM det eneste jeg tenker på, sier Espeland. – Men det gir også utrolig mye tilbake. Jeg elsker å konkurrere, selv om det er tøft. Det har formet meg og gjort meg til den kokken jeg er i dag. Jeg kjenner heller ingen annen bransje hvor folk stiller opp så mye for å hjelpe hverandre. Det er helt unikt.
I tillegg er hun opptatt av å inspirere andre. Rekruttering er nemlig en hjertesak.
– Jeg har holdt fire dessertkurs så langt i år, og skal holde to til før året er omme. Jeg får utrolig mye glede av å møte unge folk og vise dem hvor gøy denne bransjen kan være. Jeg håper å motivere og vise at faget blir det man selv velger å gjøre det til. Det finnes så utrolig mange muligheter. Bransjen trenger folk – og hvis jeg får bare én person til å velge denne retningen, er det verdt det, avslutter hun.