Tungestølen Turisthytte: Der gourmet møter fjell og vidde

Om du ikke kjenner navnet Tungestølen fra før, er det på tide. For ytterst i Luster kommune, innerst i Veitastrond, har Den Norske Turistforening reist noe som er mer enn en hytte. Det er et signalbygg, et samlingspunkt og en sjelden matopplevelse. Arkitektene i Snøhetta har tegnet et anlegg som står som en kampstein mot vestlandsstormene, men som samtidig åpner seg raust mot landskapet. Og nettopp denne dobbeltheten gjenspeiler også det som skjer på tallerkenen.

– Vi er en litt utypisk DNT-hytte. Det går an å kjøre nesten helt frem, noe som åpner for en større gjestemiks, sier Jørn Erik Kolding, som driver stedet.

Hytta er åpen i sommersesongen, fra midten av mai til slutten av september. Vinterstid er det kun en åpen selvbetjeningsdel. Da er det gjerne de mer erfarne fjellfolkene som bruker hytta. Men når sommeren kommer, da åpner det seg besøksmuligheter for alle som vil.

Middag med utsikt

Hver kveld serveres det en treretters middag som kombinerer det jordnære med det gjennomtenkte.
– Råvarene leveres i hovedsak over ASKO Servering. I tillegg har vi et samarbeid med en gård i Luster som leverer spennende spesialiteter. Dette gir menyen en naturlig rotasjon gjennom sesongen, samtidig som kokken får arbeide med råvarer som er fulle av god smak, forklarer Kolding. – Det vi serverer må jo stå i stil til omgivelsene. Naturen rundt oss er mildt sagt spektakulær, og da er det viktig at maten understreker utsikten.
– Vi lager alt fra bunnen av – fra forrett og hovedrett til hjemmelaget dessert. Til karamellpuddingen bruker vi Arne Brimis egen oppskrift. Enkel og utrolig god.

Tradisjon og timing

Menyen på Tungestølen handler også om å kjenne gjestene. Når bygdefolket fra Veitastrond kommer, står det klassikere på menyen: kjøttkaker, raspeballer, lapskaus.
– Da er det viktig at serveringen er like tradisjonell som selve retten, ler Kolding. – Disse gjestene vet hva de vil ha!

Denne evnen til å tilpasse menyen til både urbane DNT-turister og lokale stamgjester er en del av det som gjør Tungestølen så spesiell.
– Man må være litt psykolog. Se hvem som kommer. Er det byfolk som kommer, da er det én type mat som går. Bygdefolket ønsker gjerne noe helt annet. Vi må «lese rommet» hver eneste dag.

Et sted for mer enn måltid

Tungestølen er også et kulturhus i fjellet. Her arrangeres konserter, foredrag og gudstjenester. I et bygg som mest av alt minner om en futuristisk varde av tre og glass, samles folk i alle aldre og fra hele verden. Arkitekturen skaper rom for fellesskap, men også for ettertanke.

Og landskapet rundt? Det er en attraksjon i seg selv. Her kan du gå til Austerdalsbreen, Langedalen, eller ta turen opp mot Skyttarpiggen. Flere av turene er merkede, og DNT samarbeider med breførere og guider for de som vil ha ekstra trygghet på breen.

– The finest ice scenery in Europe, utbrøt den britiske fjellpioneren William Cecil Slingsby da han så seg omkring fra Tungestølen i 1894. Seterdrift sommerstid har det alltid vært på stedet, og siden 1910 har også turisthytta vært åpen.
– Det er lett å tro at dette bare er «enda en fjellhytte». Men Tungestølen er noe mer. Det er en plass hvor mat, mennesker og omgivelser spiller i takt. En destinasjon for de som søker stillhet og smak, men også for de som vil møte ekte norsk gjestfrihet – der gourmet og graut bor side om side, avslutter Jørn Erik Kolding.

ANNONSE