Pool-klubb på byens tak
Quality Hotel Tønsberg har investert i The Pool Club, bokstavelig talt på Tønsbergs tak. I tillegg blir Jan Teigens fargerike historie tilgjengelig på hotellveggene.
– Svenskene elsker det, sier Øyvind Hagen, hotelldirektør i Quality Hotel Tønsberg om spillene shuffleboard og pingpong ved hotellinngangen. Men den Strawberry-eide hotellkjeden retter nå oppmerksomheten mot Tønsbergs historie. Teigen blir et hett merkenavn.
Perfekt for arrangementer
Men mye skjer. I fjor åpnet The Pool Club på takterrassen i 5. etasje. Et mangeårig prosjekt.
– Med et basseng som holder 32 grader, skjønner jeg ikke hvorfor man skal reise til Oslo! sier hotelldirektøren på takterrassen, og slår ut med armene, mens kanalbroen åpner for båttrafikk i bakgrunnen.
Klubben med komfortable solsenger, innendørs badstue og lounge er gratis i bruk og åpent for publikum, det vil si alle over 20 år, etter at hotellgjestene har hatt morgenbadet sitt. Men det kan også bookes til feiringer som rommer maks 200 personer.
– Takterrassen er ekstra populær under Slottsfjellfestivalen, når det er åpen bar og DJ-en spiller. Vi er «festivalhotellet» og er allerede fullbooket, men den mørke årstiden kan være enda mer behagelig, for da kan freden nytes her oppe med en bok. Man kan dessuten bestille mat, som autentisk italiensk pizza, fra vår nye restaurant The Social Bar & Bistro i 1. etasje. Der serverer vi ellers klassiske bistroretter til panoramautsikt over Tønsberg brygge, forteller han.
Utjevning av sesongen
Hver eneste ukedag serverer de husmannskost i den nye restauranten, og dagens middag til under 300 kroner. Mens Lindahl er frokost- og lunsj restauranten.
– Ellers har vi hele spekteret. En helt vanlig mandag kan fort by på skikkelig WOW-faktor med kamskjell på kull, sjøkreps og kjøttprodukter som matentusiaster kan glede seg over.
Tønsberg er som kjent en sommerby, men her skjer det også mye.
– Vestfold-regionen har ofte slitt vinterstid. Da hotellet åpnet for 22 år siden, var januar en toppmåned med mange kick-off-eventer – helt til utviklingen av Oslo lufthavn Gardermoen endret på alt. Men nå skjer det byutvikling. Neste år får Tønsberg dobbeltspor og går fra å ha én til fire togavganger i timen. Om Flytoget også kommer blir det fem. Dette vil gjøre det lettere å reise til og fra Tønsberg for middag eller overnatting, noe som definitivt øker aktiviteten, forklarer han.
Nylig ble også en ny fastlandsforbindelse mellom Nøtterøy og Tønsberg vedtatt, etter 40 års planlegging.
Jahn Teigen Arena
Under byfesten 14. juni åpnet museet «Ikke som alle andre» i museet Jahn Teigen Arena inne i hotellet. Fra før har byens store sønn, Sven Foyn, stått i sentrum for selskapslokalene under navnet Foyn-stuene.
– Men nå er det Teigens tur. Med den permanente utstillingen kan man nyte god mat i hans museum. Teigens siste forestilling «Jahn Teigen fra Tønsberg», ble nettopp holdt på hotellet, med historiske 24 fullsatte hus. Under åpningen ble det derfor naturligvis Jahn Teigen Hits, før en gratiskonsert med DDE på Jahn Teigens plass utenfor.
– Der står også en bronsjefigur av pophelten, laget av Nina Nesje, synlig fra restauranten vår. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger den har blitt fotografert, men det er mange! Teigen hadde også stamsted her ved uteserveringen, hvor han likte å spise frokosten alene, forteller Hagen.
Hekta på matsvinn
Bærekraft er hjertesaken til hotelleieren Strawberry.
– Mesteparten vi serverer skal være gjenbrukbart. For ti år siden begynte vi å redusere tallerkenstørrelsen, og gjestene fikk heller forsyne seg flere ganger. Det ga en reduksjon på over 30 prosent i matsvinn allerede første året. Under konferanser frister matmangfoldet, og da er det er fort gjort å forsyne seg litt for mye. Det samme under frokosten og lunsjbuffeten.Men nudging, rekkefølgen på hva du skal forsyne deg med, gir oss noe styring i tillegg til tallerkenstørrelsen.
– Vi tilbyr også saus og poteter «a par», som betyr ved siden av, spesielt under store banketter når typisk 2000 poteter skal ut. For gjestenes tallerken-rester går i søppelbøtten, mens det som er «a par» kan gjenbrukes til for eksempel stekte poteter under frokosten. Vi gjør mye sånt; koker kraft på grønnsaksavskjær, lager brød til krutonger, komprimerer avfall, og ikke minst loggfører. Vi handler inn for rundt én million kroner månedlig, og da kreves høy kompetanse i varehåndtering. Det er masse penger å spare på å unngå matsvinn, avslutter hotelldirektøren.