KokkeCampus 2025: Fem dager som former fremtiden

Det ble fem dager med fag, fellesskap og formidable smaker da 17 utvalgte VG1-elever fra hele landet samlet seg på KIT-akademiet i Oslo til årets KokkeCampus. Bak arrangementet sto Norske Kokkers Landsforening (NKL), som nok en gang har klart å skape en arena hvor både fagligheten og fellesskapet løftes frem – og hvor bransjens beste bidrar til å forme fremtidens kokker.

KIT-akademiet fungerte som hovedbase for KokkeCampus 2025, og huset det meste av det faglige programmet. Elevene var også innom flere samarbeidspartnere og leverandører i løpet av uken, men det var på KIT det meste ble sydd sammen. Programmet bød på alt fra grønnsaksfokus og sauseskoler til organisering, bærekraft og råvarebehandling. Elevene fikk bryne seg på alt fra speedcooking med blomkål til ostekurs med TINE og sausteori med Unilever.

Stjerner på kjøkkenet – og i klasserommet

Deltakerne ble undervist av noen av bransjens fremste fagpersoner: Andreas Enger Fjellheim, Martine Espeland, Julia Gundersen, Håvard Onsøyen og Josefine Opstad Arnesen – alle med solid tyngde og formidlingsevne.

Matskatter med Trond Åm

Som kjøkkensjef ved KIT-akademiet Midt-Norge og mangeårig fagformidler vet Trond Åm hvor han vil: bort fra staffasje, og inn i kjernen. På den første fagdagen av KokkeCampus tok han for seg norske matskatter – blant annet hele byggryn og livèchekylling – og demonstrerte hvordan man bygger retter med både smak og substans.
– Jeg ville vise at gode valg starter med gode verdier. Det er ikke tilfeldig hvilke råvarer jeg bruker. Livèchekyllingen vokser saktere, har bedre dyrevelferd – og smaker mer. Det handler om å bruke ting som betyr noe, sier han.

Trond Åm gikk gjennom smaksbalanse, viste utbeiningsteknikk og forklarte hvorfor ekte smør fortsatt «ruler» blant proffene – på både smak og holdning. Underveis delte han små innblikk i hvordan kokker kan bruke smakens elementer – salt, syre, umami, fett, tekstur – til å forme opplevelser.

Etterpå fikk elevene halvannen time til å lage sine egne retter, basert på egen kunnskap og kreativitet. Resultatene ble både overraskende og særdeles velsmakende, har SMAKmagasinet fått bekreftet fra sikre kilder.

Trond Åm beskriver  deltakerne som «superengasjerte» og med stort potensial for fremtiden. Han roser også NKLs gjennomføring av KokkeCampus, og fremhevet det varierte programmet som inkluderte både kjøtt, fisk, grønnsaker – og organisering.
– Det var et veldig bra program. NKL har gjort et solid arbeid med å sette sammen en inspirerende uke for elevene!

Talent og temperatur

Det faglige nivået var jevnt høyt gjennom hele uka, og juryen som skulle velge kokketalent og speedcooking-vinner fikk en krevende jobb. Til slutt ble Mathea Mæland fra Bryne vgs kåret til «Årets Kokketalent 2025», mens Sara Christensen Knapstad fra Voss vgs tok hjem seieren i speedcooking-konkurransen med en vegetarrett bygd på blomkål.

KokkeCampus som katalysator

– KokkeCampus er blitt en faglig landingsplass for mange – og en svært viktig rekrutteringsarena for norsk kokkefag. Det handler om å gi unge kokker tilgang til fagfolk, teknikker og miljøer som inspirerer. Men like viktig: det handler om å bygge fellesskap, trygghet og faglig selvtillit, avslutter Trond Åm.

ANNONSE