Garntangen har blitt ny – fra traust gatekjøkken til moderne møteplass
Nær Sundvollen, langs den vakre Steinsfjorden, ligger et nyetablert serveringssted som kombinerer fastfood, utsikt og sjel – med plass til både bilister og etter hvert båtfolk. Bak står en vietnamesisk-norsk gründer med bunnløs arbeidskapasitet og en forkjærlighet for detaljer.
Da Sang Ho kjøpte eiendommen Garntangen for to år siden, var det ikke for å overta driften av det eksisterende gatekjøkkenet, men for å bygge noe helt nytt på et sted med lang lokalhistorie.
– Jeg har lenge vært interessert i å skape noe nytt her. Da eiendommen ble lagt ut for salg fikk jeg endelig muligheten!
Det gamle gatekjøkkenet med luke er revet, og i stedet står nå et funksjonelt og gjennomført designet bygg med plass til 70 gjester inne og 130 ute.
– Alt måtte bort. Jeg kunne ikke drive mitt konsept i bygget som var der, sier Ho. – Etter at det gamle bygget var revet, kunne jeg starte fra grunnen av. Med god hjelp fra lokale fagfolk har jeg fått tegnet og oppført det bygget jeg har drømt om. Jeg har deltatt i hele byggeprosessen og gjort mye på egen hånd.
Lidenskap i hver list
Når Sang snakker om å gjøre ting selv, mener han det bokstavelig. Den fredagen SMAKmagasinet var på besøk var han i full gang med å lempe vekk stein fra parkeringsplassen – som fremdeles er under utvidelse.
– Jeg har lagt sjelen inn i dette stedet. Jeg klarer ikke overlate noe til tilfeldighetene, forklarer han, og peker på en imponerende takdekorasjon med hint av sørligere breddegrader – designet og bygget av ham selv. Andre interiør- og eksteriørdetaljer har han personlig hentet hjem fra Asia.
– Det meste er gjort med egne hender. Alt er gjort med lidenskap.
Historisk sted
Garntangen er en viktig historiebærer på Ringerike. Opprinnelig var stedet en gammel husmannsplass og fiskeplass, og ble etter hvert også en yndet badeplass.
Siden 1956 har Garntangen vært synonymt med gatekjøkkenet på stedet, som økte i popularitet i takt med den norske bilparken.
– Garntangen er en lokal institusjon med mange minner for folk – særlig eldre. Det er en arv vi må videreføre, men på vår helt egen måte.
Fra Hønefoss til fjordkanten
Fra før driver Sang Ho restauranten Salt & Pepper i Hønefoss sentrum. Der er menyen omfattende, med innslag fra alle verdenshjørner. På Garntangen har han valgt en enklere modell: færre stasjoner, hurtiglevering og utvalgte signaturretter – med Garntangenburgeren som flaggskip.
– Folk skal kunne stoppe her på vei til hytta, få med seg middag og være fremme før maten blir kald. Samtidig kan du sette deg ned og nyte måltidet her, med utsikt over fjorden.
Bestselgeren er fortsatt burgeren, men Tex-Mex og asiatiske retter øker i popularitet.
Bygger for sommertrafikken
Utenfor pågår det fortsatt arbeid. Ho bygger både badeplass og båtbrygge – alt i egen regi. I løpet av kort tid skal stedet kunne ta imot 8–10 fritidsbåter.
– Målet er at du kan legge til med båt, ta et bad og spise middag her før du seiler videre.
Suksess
Han har ikke brukt én krone på markedsføring. Ryktene har gått selv, og etter åpningen for bare tre uker siden er det allerede kø i helgene.
– Det handler om å levere. Enten så gjør du det, eller så gjør du det ikke. Jeg pleier å si at jeg kombinerer det beste fra vietnamesisk og norsk kultur – både når det gjelder arbeidsetikk og verdier. Det har fungert i 25 år, og det fungerer fremdeles!