Med rehabilitering på menyen

I naturskjønne omgivelser på Lillehammer finner vi Skogli Helse- og Rehabiliteringssenter, et moderne senter med røtter i kristne verdier. Her er sunn mat og medmenneskelig omsorg nøkkelen til bedre livskvalitet.

– På Skogli tilbyr vi spesialisert tverrfaglig rehabilitering, og vi jobber for å fremme helse og livskvalitet gjennom en helhetlig tilnærming til behandling, forteller direktør Alf Magne Foss. – Senteret behandler årlig rundt 1300 pasienter innen et bredt spekter av diagnoser, fra hjerneslag og hjerteoperasjoner til ME, long covid og ortopediske inngrep. 

Rehabiliteringen hos Skogli handler ikke bare om fysisk bedring; det handler om å løfte hele mennesket, både fysisk, mentalt og sosialt.
– Staben vår består av et bredt spekter av fagpersoner – fra leger, fysioterapeuter og sykepleiere til logopeder, kliniske ernæringsfysiologer og synspedagoger, sier Foss. – Hvert rehabiliteringsløp skreddersys sammen med pasienten, der pasientenes egne mål og deltakelse er avgjørende.

Mat som medisin

En viktig del av rehabiliteringen på Skogli er kostholdet. Som en institusjon eid av Syvendedags Adventistkirken, følger senteret et pesco-vegetarisk kosthold.
– Maten er hovedsakelig plantebasert, med innslag av fisk et par ganger i uken, forteller kjøkkensjef Marianne Morken. – Det er nok en del pasienter som er litt skeptiske når de først kommer hit, men de blir gjerne positivt overrasket. Vi serverer ofte retter folk kjenner igjen fra et tradisjonelt norsk kosthold, men med alternative proteinkilder.

Morken jobbet i hotellbransjen før hun begynte på Skogli, hvor hun nå har vært i tre år.
– Det var en overgang å komme hit. Vi brukte mye grønnsaker på hotellet også, men dette er en annen måte å tenke på, sier hun. – Men vi har høy kompetanse på kjøkkenet, inkludert en egen diettkokk som tilpasser kostholdet for pasienter med spesifikke behov. Det gir en viktig trygghet for både pasienter og ansatte.

Måltidene serveres i en felles spisesal. For mange pasienter, spesielt enslige, gir dette en sosial tilhørighet som igjen fører til bedre matlyst – og dermed bedre helse.
– Felles for alle pasientene våre er jo at de skal ha mat, sier Morken. – Kosthold er en viktig nøkkel til god helse, og mye forskning viser at et plantebasert kosthold er svært sunt.

Samarbeid med leverandører gir inspirasjon

Per nå er det 90 pasienter på Skogli, hvorav 28 har spesielle diettbehov.
– Det betyr at vi stadig må finne gode erstatninger for vanlige ingredienser, sier Morken. – Men det er utfordrende å finne frem i jungelen av produkter. Det er jo så mye å velge mellom, så hvor skal man begynne?

Dette spørsmålet hadde markedskonsulent Torill Kolbjørnsen i ASKO HEDMARK en god løsning på. Hun inviterte nemlig Morten Nilsen, KAM i Oatly, på et leverandørbesøk til Skogli. Målet var å vise frem produktene til Oatly og hvilke muligheter de gir.
– Oatly har et stort utvalg produkter som passer godt inn i kostholdet her på Skogli, fortalte Nilsen under besøket. – Vi er en plantebasert leverandør som har fokus på både smak, bærekraft og produktutvikling.  

Med alt fra næringstilsatte havredrikker til smaksatte alternativer, fikk kjøkkenet på Skogli både inspirasjon og konkrete tips i løpet av besøket. Både Nilsen og teamet på Skogli fremhever viktigheten av tett samarbeid mellom produsenter og kjøkken for å kunne møte ulike behov på best mulig måte.
– Dette var et utrolig nyttig besøk, hvor vi både fikk smake på produktene og fikk tips til hvordan de kan brukes i hverdagen vår, sier Morken. – Det er ikke så lett for oss å reise ut når det er drift her hver dag, så vi setter stor pris på at Oatly tok seg tid til å komme til oss. Å få leverandører hit i en travel hverdag er utrolig fint; slike besøk gir faglig påfyll og nye impulser. 

Besøket fra Oatly ga et løft innen både kompetanse og inspirasjon, og er et tydelig eksempel på hvordan Skogli konstant søker utvikling for å kunne gi pasientene sine best mulig oppfølging.
– Dette understreker også hvordan mat og samarbeid er sentrale elementer i Skoglis helhetlige behandlingstilnærming, avslutter Alf Magne Foss.

ANNONSE