En ny råvare fra havet – med potensial til å kutte CO₂ i stor skala

Hva har kjøttkaker, taco og lasagne til felles? Alle kan nå lages med en ny, norsk råvare som ifølge produsenten skal kutte CO₂-utslippet dramatisk.
Purply er navnet på en ny type farse laget av Ciona, en liten sjødyrart i gruppen tunikater. Den vokser naturlig i norske fjorder og kystområder, og er i slekt med virveldyr – selv om den kan se merkelig ut for det blotte øyet. Smaken og teksturen minner likevel mer om kjøttdeig enn om sjømat, og det gjør råvaren interessant i alt fra pasta til pizza.
Bak Purply står Pronofa, et selskap spunnet ut fra Denofa i Fredrikstad. De har utviklet metoder for å kultivere Ciona i havet – uten bruk av fôr, medisiner eller ferskvann. Dette såkalte lavtrofiske oppdrettet skjer uten belastning på landarealer, og krever ikke energi annet enn til høsting og prosessering. I tillegg filtrerer Ciona plankton fra sjøen, noe som bidrar til bedre vannkvalitet og reduserer risiko for algeoppblomstringer.
Interessant klimaregnskap
Mens kjøttdeig av storfe kan ha et klimafotavtrykk på over 20 kilo CO₂-ekvivalenter per kilo, skal Purplys avtrykk ligge på kun 0,22. Det gjør ingrediensen til en av de mest klimavennlige proteinkildene som finnes – også sammenlignet med frukt og grønnsaker.
To ferdigretter er nå lansert i storhusholdningsmarkedet gjennom ASKO Servering: en lasagne og en cottage pie, begge med «Purply inside». Produktene er utviklet av Unil AS, og markerer starten på et samarbeid der Pronofa leverer råvaren, mens etablerte produsenter står for merkevare, distribusjon og oppskrift.
– Purply smaker ikke som tang, tare eller sjømat, men heller som kjøtt. Og fordi det er en animalsk råvare, har det andre egenskaper enn plantebaserte alternativer, sier Hans Petter Olsen, daglig leder i Pronofa.
Et verktøy for serveringsbransjen
Kravene til dokumentert bærekraft øker – særlig i offentlige anbud. For serveringssteder kan en ingrediens som Purply bli en enkel måte å møte nye klimakrav uten å endre menyen dramatisk. Tanken er ikke nødvendigvis å erstatte all kjøttdeig, men å blande inn en andel Purply – og på den måten redusere utslipp betydelig, uten at gjesten merker forskjellen.
– Hvis en dagligvarekjede bytter ut 20 prosent av kjøttdeigen med Purply, kan det gi større utslippskutt enn å erstatte en hel flåte av dieselbiler. Den samme logikken gjelder for hotell, kantine og restaurant, mener Olsen.
Utvikling i gang – også i Norge
Pronofa åpnet i mars et produksjonsanlegg i Hustadvika i Møre og Romsdal. Anlegget skal etter planen gi rundt 100 arbeidsplasser og bli startpunktet for det selskapet håper blir en ny næring langs kysten. Interessen er økende – både fra norske kunder og fra aktører i blant annet Sverige, Storbritannia og Spania.
Dette er Pronofa ASA
- Etablert i 2021 som en spin-off fra Denofa AS i Fredrikstad
- Har gjennomført oppkjøp og rekruttert kompetanse fra både mat og havbruk
- Første produksjonsanlegg åpnet i Sverige høsten 2023
- Anlegg nummer to åpnet i Hustadvika i 2025
- Ingrediensen Purply lanseres i Norge og Sverige først – med planer om videre ekspansjon