KIT-kunnskap i praksis – slik bygger Ingrid Mjelde Gran suksess på hjemmebane

– Vi har fulgt KIT-akademiet fra start, og har kompetansehevet oss innen alt fra økonomi og kalkyler til surdeigsbaking. Alle kurs har vært tydelige og konkrete, og har gitt like tydelige resultater for oss her på gården, sier Ingrid Mjelde Gran fra Gran Søndre i Sande i Vestfold.

Det handler ikke om langtekkelige foredrag. Og det er i hvert fall ikke teori for teorien sin skyld. Når Ingrid Mjelde Gran snakker om KIT-akademiet, snakker hun med en glød som kommer fra kjøkkenbenken, ikke PowerPointen.
– Hver gang vi har gått et KIT-kurs, så har det ledet til forbedringer i både disken og driften, sier hun. – Vi selger mer. Vi får bedre flyt. Folk kommenterer at det ser lekkert ut. Og jeg vet nøyaktig hva som skal til, fordi jeg lærte det – og fikk prøve det – på KIT.

Fra kurs til konkret endring

På Gran Søndre, gården Ingrid overtok i 2016, er kafé, selskapsdrift og gårdskjøkken blitt hjertet i virksomheten. Og KIT-akademiet? Det har vært en av hovedpulsårene.
– Jeg har vært på bakekurs, økonomikurs, grønnsakskurs, surdeig og søtbakst, sier hun og smiler. – Men det viktigste er kanskje at kursene er så «hands-on». Du drar derfra med praktiske grep du kan ta i bruk umiddelbart.

Spesielt trekker hun frem søtbakstkurset med Trude Beate Brendehaug og grønnsakskurset med Nils Flatmark. Etter førstnevnte opplevde hun en merkbar effekt:
– Disken ble rett og slett finere. Inspirasjonen fra KIT ga direkte resultater, noe gjestene merket med en gang – og som igjen førte til økt omsetning.
– Det er så konkret og håndfast – det er ikke «fancy buzzwords», det er kunnskap du tar rett inn i hverdagen.

Nettverk, nyskaping og ny giv

KIT-kursene har også gitt noe annet: nettverk og samarbeid. Ingrid har begynt å selge produkter fra andre kursdeltakere, og holder jevnlig kontakt med flere fra kursmiljøet.
– Det er utrolig verdifullt å jobbe sammen på den måten som vi gjør på KIT. Man deler tips og oppskrifter, og man inspirerer hverandre. Kursmodellen legger virkelig til rette for den delen også.

Det er også derfor Ingrid nå vurderer å ta fagbrev som kokk – med støtte fra tilgjengelige stiftelsesmidler og med KIT-akademiet som læringsarena.
– Du må aldri stoppe å lære, sier hun. – Og det KIT gjør, er å gjøre læring tilgjengelig for oss som faktisk står midt i bransjen, hver dag.

Renessansegården

Gran Søndre er ikke en hvilken som helst gård. Faktisk er Ingrid 13. generasjon gårdbruker på gården, med åkere fulle av korn, og en historie som strekker seg tilbake til 1600-tallet.
– Gården har vært i samme familie siden 1649. 14. generasjon er allerede sikret og 15. på vei, smiler Ingrid, som ikke bare er bonde og kafévert, men også kjøpesenterleder på deltid – i Horten. – Jeg var med på å bygge opp Sjøsiden kjøpesenter i Horten, og var aktivt med i ledelsen helt til virksomheten ble solgt. Da vi overtok her i 2016 – i godt voksen alder, måtte vi endre litt på prioriteringene. Så nå jobber jeg bare et par dager i uka på Vektergården kjøpesenter, som er nabo med Sjøsiden.

Servering i pandemi

Serveringsvirksomheten på Gran Søndre startet opp i 2019 – rett før et verdensomspennende virus stakk kjepper i hjulene. Men Ingrid har bygget sten på sten – blant annet ved hjelp av KIT-akademiet – og i dag er kafé og selskapslokale i full drift, med åpent fredag og lørdag, og en stadig voksende catering- og arrangementsvirksomhet. Det meste som serveres lages fra bunnen av: remulade, kraft, brød, kaker, brioche, karbonader, Skagen salat, syltet agurk og egne krutonger.
– Det skal smake. Og det skal være ekte, påpeker Ingrid.

Og det smaker. Kundene kommer igjen og igjen. Fast familie på lørdager. Bedriftskunder fra Hanekleiva. Konfirmasjoner, brylluper, minnesamvær, selskaper og bestillinger fra blant annet ASKO.

Tradisjon i ny drakt

På Gran Søndre blir alt laget med stolthet og finesse. Surdeigsbrødet hever i sitt eget tempo, kraften er kokt på ekte bein, og kaker som sjokolademousse og marsipan pynter disken til helgen.
– Jeg vil at folk skal kjenne at dette er laget av folk som bryr seg. Og det er det KIT hjelper oss med. Å gjøre det vi allerede kan – enda bedre!

ANNONSE