FrostaChips: Premium fra åker til pose

På en slette hvor frost og fruktbarhet møtes i perfekt balanse, ligger Norges første og eneste mikrochipseri. Her, på Frosta, lager en liten bedrift grytechips av poteter som bokstavelig talt er dyrket rundt fabrikken. Det er ikke en gimmick. Det er ikke storytelling. Det er ekte vare. Og smaken? Den har overbevist alt fra verdensmestere i kokkekunst til kresne svenske dagligvarekjøpere.

Ideen til FrostaChips dukket opp på matfestivalen i Trondheim i 2015, ifølge legenden. Fra sine grønnsaksboder så frostingene det året en åpning i markedet: potetchips i toppklasse glimret nemlig med sitt fravær.
– De fleste matprodukter kommer i både billigversjoner og standard merkevareversjoner. Og over disse igjen kommer premiumproduktene – der alt fra råvarer til produksjonsmetoder er mer kostnadskrevende. Før FrostaChips kom på banen fantes ikke premium i vårt segment. Derfor tok vi posisjonen, forteller Tommy Wikmark, gründer, daglig leder og største eier i FrostaChips. – Vi er ganske enkelt chipsbransjens svar på mikrobryggeriet!

Større, men ikke størst

Bedriftsspaden ble satt i jorda i 2021, og produktene kom på markedet to år etter. Derfra har det gått slag i slag. Söta bror har allerede blitt fans, og nå er premiumchipsen fra Frosta også på vei til Finland og Island, og Ukraina! I tillegg kommer en asiatisk distribusjonsavtale, som gjør at FrostaChips i år vil bli større utenlands enn i Norge.
– Det i seg selv er ikke det viktigste. Ambisjonen har aldri vært å bli størst, men å skape noe nytt – noe ekte, mener produksjonsleder Lars Erik Ertsås.

En mikrorevolusjon i snacksens verden

FrostaChips er grytechips. Og hva er så det?, hører vi deg spørre – noe som ikke er så rart, ettersom ordet er relativt nytt. Ordet grytechips er norsk for «kettle cooked chips», og peker tilbake til gamle dager – lenge før moderne produksjonsmetoder var mulige. Men fremstillingen er faktisk den samme i dag, bare i større skala. På FrostaChips kokes små batcher med chipsflak i rapsolje før ferden fortsetter gjennom maskineriet. Produksjonsmetoden gjør at den ekte potetsmaken blir med videre, og gjør det samtidig mulig å lage langt tykkere og sprøere chipsflak.

Lokal matskatt

Produksjonslokalene til FrostaChips ligger midt i potetåkeren. Akkurat det er ikke helt sant, men det er ikke lang ifra.
– Alle trøndere vet at Frosta er fylkets grønnsakshage, og når Frosta-potetene er i sesong gir det oppslag i media. Derfor var det naturlig å legge fabrikken hit, fortsetter Tommy Wikmark. – Og det har vi gjort ganske bokstavelig. Vi så hva slags produksjonsutstyr og hvilke produksjonslinjer vi trengte, og la deretter bygningen over det hele. Derfor fungerer alt optimalt.

Da SMAKmagasinet besøkte stedet, var en av de lokale potetdyrkerne innom med traktoren sin for å levere råvarene. Ikke lenge etter lå potetene og kokte som flak i rapsoljen.
– På FrostaChips ønsker vi at virksomheten vår skal skape positive ringvirkninger langt utover fabrikkområdet. Både lokale og regionale bønder og leverandører skal få være med på reisen. En morsom historie i så henseende er at flere bønder har tatt opp igjen dyrkingen av førsteklasses Lady Clair-poteter, en type som var på vei bort fra markedet.

Så hvorfor smaker FrostaChips som de gjør?

– Ved siden av utsøkte råvarer skal selvfølgelig mesterkokk Christopher Davidsen ha æren for smakspaletten vår. Han kom tidlig inn som fagmann på smak, og har nå blitt en av eierne av bedriften. Christopher jobber med chips-smakene på samme måte som han utvikler nye retter til menyen. Dette har gitt oss en unik fordel, mener Wikmark.

Til servering

– Vi har vært heldige som har hatt gode støttespillere med oss hele veien. Innovasjon Norge har vært fantastiske, og det har også ASKO, som har vært flinke til å fremsnakke oss i markedet. Nå som vi vil følge kunden «fra butikken og inn på restauranten», blir ASKO Servering en naturlig samarbeidspartner. Vi gleder oss, avslutter Tommy Wikmark.

ANNONSE