Matprisen: Hvem skal bli ledestjernene innen bærekraftig mat og drikke i 2025?

Måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til både å sikre økt selvforsyning og å møte natur- og klimautfordringene i vår tid. Matprisen ønsker å hedre dem som søker å løse utfordringene gjennom maten vi spiser. Prisutdelingen skjer nå for tolvte gang, og alle inviteres til å komme med innspill til verdige nominerte!

Hvert år samles Matprisens fagjury for å vurdere personer og virksomheter som har skilt seg ut positivt med kreativitet og nyskaping for at maten vi spiser er mer miljø- og naturvennlig. Til den jobben behøver de tips for å finne dem som fortjener ros og oppmerksomhet.
– Personene og virksomhetene vi er på jakt etter er ledestjernene, de som går foran og staker ut en bedre kurs for sin bransje. Juryen har stor glede av å få innspill fra folk i hele landet som kjenner noen eller selv mener de er en verdig kandidat. Det gjør vårt arbeid mer komplett og vi er takknemlig for alle som vil sende inn tips, sier juryleder Arnt Steffensen. 

Matprisen satte smak og økologi

Matprisen var den første prisutdelingen som ikke bare satte smak, men også økologi og bærekraft på agendaen, og har siden 2014 løftet de som går foran innen formidling, produksjon eller servering av mat.
– Andre og bedre matvalg er nødvendig av hensyn til mennesker, dyr og jord. Vi står i en situasjon hvor vi må løse flere problemer knyttet til klima, natur og miljø samtidig. Ingen har kanskje en perfekt løsning for alt, og siden utfordringene er komplekse, vil vi hedre de som faktisk er forbilder og tar tak i en del av det hele, sier Steffensen.

Matprisen arrangeres av Debio Marked med støtte fra aktører fra matbransjen og avholdes hvert år i november. Matprisen har siden 2019 hatt æren av å finne en verdig mottaker til KokkeKarlas stipend. Dette stipendet går til en ung, kvinnelig kokk som bidrar til å styrke rekrutteringen til yrket og som fremmer bærekraftige måltider og norsk matkultur.

I år er dette kategoriene man kan bli nominert til:

  • Matprisen
  • Årets råvareprodusent (hav/land)
  • Årets produsent (produkt)
  • Debioprisen
  • Årets kjøkken
  • Årets storkjøkken
  • Årets salgskanal
  • Årets formidler
  • Årets utfordring

Kandidatene blir vurdert ut fra spesifikke kriterier for den enkelte prisen, men alle kretser rundt bærekraftig matproduksjon, økologi og kretsløp, modige meninger og evne til å påvirke matsystemet i en mer naturvennlig retning. Alle priskriteriene finnes på matprisen.no.

Håper på mange gode forslag

– I år håper vi å få mange gode forslag til kandidater fra offentlig sektor. Det skjer mye positivt på kommunale og statlige storkjøkken, og vi håper Matprisen kan bidra til å til å synliggjøre dette, kommenterer Steffensen.

Alle priskategoriene har tre nominerte unntatt Årets utfordring som gis til en aktør som gjør mye bra, men har et stort forbedringspotensial, og som med små grep kan utgjøre en stor forskjell mot et mer bærekraftig matsystem og forbruk. Med denne prisen ønsker juryen å sette lys på et aktuelt tema, og gi mottakeren en vennlig oppfordring til å handle mer bærekraftig. 

Juryen har ansvaret for å velge ut stipendmottaker, nominerte og vinnere, men de trenger innspill på gode kandidater. Alle oppfordres til å foreslå noen som fortjener oppmerksomheten, enten det er en selv, venner eller noen de ser opp til. Forslagene sender man digitalt i eget skjema på matprisen.no innen 18. april.
– Jeg tror ingen har angret på å foreslå en kandidat. Alle som jobber med mat fra åker og hav til foredling og servering trenger rollemodeller, og Matprisen vil gjerne hedre og feire dem, avslutter Steffensen.

De nominerte vil bli annonsert i løpet av høsten, og vinnerne blir kåret under prisutdelingen i Oslo 10. november.

Solid jury

I juryen sitter en god sammensatt gruppe med solid kompetanse innen de ulike aspektene av verdikjedene for norsk mat og drikke. Årets juryleder er Arnt Steffensen, som er kokk av yrke, men jobber i dag heltid som leder i Kost- og ernæringsforbundet.

Med seg har han Arvid Udo de Haes (gartner ved De Haes Gartneri), Astrid Regine Nässlander (mathåndverker, formidler og tidligere prisvinner), Eivind Haalien (kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen), Ingri R. Guren (bonde på Kure Vestre), Johanna Petterson Utvær (kokk og tidligere mottaker av KokkeKarlas stipend), Jonathan Kolbu (kokk og konferanseansvarlig i INC. - Compass Group) og Selje Lyngset (sommelier, agronom og prosjektleder for Juniorkokk i jobb).

ANNONSE