Dette ølet drakk vikingene
Selv om det er vanskelig å fastslå nøyaktig hva som er verdens eldste øl, regnes det finske ølet Sahti som en av de eldste dokumenterte øltypene. Ølets røtter kan med sikkerhet spores tilbake til vikingtiden, ettersom det er funnet bevis på tønner med sahti ombord på et sunket vikingskip fra 800-tallet.
Sahti er et tradisjonelt gårdsøl som er unikt for Finland. Det har hovedsakelig vært et hjemmebrygg, men har siden 70-tallet også blitt solgt kommersielt. Ølet regnes som en av de mest tradisjonsrike oppskriftene i Finlands historie, og har også fått en beskyttet opprinnelsesbetegnelse (Protected Designation of Origin, PDO), på lik linje med blant annet fransk sjampanje og svensk Kalix løyrom.
Gjenoppliving av en tradisjon
Sahti ble antageligvis utviklet i en tid da ølbrygging var en naturlig del av livet på gården, og det ble en viktig drikk for spesielle anledninger, ritualer og hverdagslivet. Det ble brukt lokale ingredienser som maltet bygg og rug, einerkvister og bakegjær. Det er nettopp dette som gjør at sahti er et unikt, lokalt produkt som er tett knyttet til finsk kultur og tradisjon.
På begynnelsen av 1900-tallet falt populariteten til sahti. Forbudstiden i Finland (1919–1932) gjorde at mange små, familieeide bryggerier forvant, og selv etter at forbudstiden ble opphevet, forble kommersielt lagerøl den dominerende øltypen. Dette førte til at tradisjonelle gårdsøl nesten forsvant fullstendig.
I løpet av 1970-årene fikk imidlertid sahti en liten renessanse, mye takket være finske hjemmebryggere som begynte å gjenopplive tradisjonen. Etter dette begynte også lokale bryggerier å produsere sahti basert på gamle oppskrifter, og ølet ble igjen anerkjent.
Sahtis unike smaksprofil
Sahti lages tradisjonelt med einerkvister, enten alene eller i kombinasjon med små mengder humle. Einer ble tradisjonelt brukt ikke bare fordi det ga smak, men også fordi det hadde en viss desinfiserende effekt. Dette var viktig i brygging før moderne hygiene.
Sahti har vanligvis et alkoholinnhold på mellom 6 og 8 prosent, og er kjent for sin unike smak. Det er et søtt og mørkt øl, nesten fullstendig uten bitterhet. Ølet har tydelig smak av einer og banan. Spesielt banansmaken gjør at ølet skiller seg fra annet øl. Flere produsenter tuller med at de tilsetter banan i bryggeprosessen, men banansmaken kommer i virkeligheten fra bakegjæren. Ølet har i tillegg lite eller ingen kullsyre.
Alt dette gjør at sahti kan være litt kontroversielt, og det regnes fortsatt som en nisjeøl. De fleste som liker sahti, har vokst opp med ølet og er blitt vant til smaken. Likevel har ølet de siste årene fått internasjonal oppmerksomhet som en av verdens eldste og mest tradisjonelle øltyper.
Ønsker du å smake på ekte, finsk sahti? Da er nok den beste løsningen å reise til Finland. Eksport av sahti er nemlig vanskelig, ettersom ølet har kort holdbarhet. Dette er på grunn av manglende pasteurisering, minimal bruk av humle og bruken av bakegjær. Sahti kan bli sur hvis den ikke drikkes raskt, og regnes altså som et ferskprodukt på lik linje med melk. Dette er imidlertid ikke bare negativt, ettersom det også bidrar til å bevare ølets autentisitet som et lokalt brygg.
Kilder: homebrewersassociation.org, beerandbrewing.com, kegerator.com