Astrid og Maren er blant Norges første pommelierer!

På toppen av Inderøy i Trondheimsfjorden finner du Øyna kulturlandskapshotell, et unikt hotell som smelter sammen med det vakre kulturlandskapet rundt. Med spektakulær utsikt over tretten kommuner – når været tillater det – har Øyna blitt et populært reisemål for alt fra bryllup til kurs og konferanser. Men det er ikke bare landskapet som setter Øyna på kartet. Restaurantsjef Astrid Møllenhus og kjøkkensjef Maren Myrvold har nylig tatt plass i historiebøkene som to av Norges første utdannede pommelierer.

For mange er ordet «pommelier» fortsatt ukjent. Mens en sommelier spesialiserer seg på vin, fokuserer en pommelier på epler og eplebaserte drikker som sider, eplemost og eplebrennevin. Pommelierutdanningen i Norge er splitter ny og tilbys av Fagskolen Vestland som et deltidsstudie på ett år, som gir 30 studiepoeng. Dette er ikke bare en pionerutdanning i Norge, men også den mest grundige i sitt slag på verdensbasis. Til sammenligning varer en lignende utdanning i Storbritannia kun fire dager.

Gjennom utdanningen lærer deltakerne alt fra eplets historie og ulike sorter til dyrking, produksjon og servering av eplebaserte drikker. Dette handler ikke bare om smak, men også om vertskapsrollen og hvordan man kan skape en komplett mat- og drikkeopplevelse. Astrid, som også er sommelier, trekker frem at de samme prinsippene gjelder for alle typer drikke til mat.
– Siderens friske og syrlige karakter åpner det seg helt nye muligheter, påpeker restaurantsjefen.

Sider er knall til jul

De siste årene har sider fått en kraftig oppsving i Norge. Etter at det ble lov å selge alkoholholdige drikker fra gårdsutsalg i 2016, har siderproduksjonen eksplodert. Norge har nå rundt 80 siderprodusenter, og det kommer stadig flere til. Kombinasjonen av norske epler og et klima som gir eplene en unik sødme og syre, minner litt om hvordan norske jordbær er kjent for sin velkjente, fantastiske smak.
– Sider passer til en rekke ulike matretter, men særlig julemat får et løft med sider i glasset. Sider til ribben er knall! Den friske syren i sideren skjærer gjennom fett og gir en balansert og spennende smaksopplevelse. Sider fungerer også godt til pinnekjøtt, lutefisk og andre tradisjonelle retter, påpeker kjøkkensjef Maren. – Både epler og druer har sine særegne smaksprofiler. Epler gir imidlertid en friskhet og syrlighet til sider som vin ikke alltid kan matche, og det er nettopp denne friskheten som gjør sider så allsidig.

En bransje i vekst

Selv om siderproduksjon har lange tradisjoner i Norge, er den moderne siderbransjen fortsatt ung. Dette betyr at det er et enormt potensial for vekst og innovasjon. Endringer i klimaet gjør det også mulig å dyrke flere eplesorter i områder som Trøndelag, noe som kan føre til enda større variasjon i siderutvalget.

Astrid og Maren ser på pommelierutdannelsen som en viktig del av denne utviklingen. Ved å øke kunnskapen om epler og sider, skapes det et grunnlag for å utvikle terminologi og kvalitetsstandarder som kan løfte norske produkter internasjonalt.

Velkommen til Øyna kulturlandskapshotell

Med sitt spektakulære kulturlandskap og fokus på lokal mat og drikke, er Øyna kulturlandskapshotell et sted hvor tradisjon og innovasjon møtes. Her er bærekraft med andre ord mer enn et buzzord. Hotellet samarbeider med rundt 25 lokalmatprodusenter, og alt fra kjøkken til bar er preget av kortreiste råvarer. Dette gjør at norsk og lokal drikke, som sider, passer naturlig inn i konseptet.

Morofakta

Øyna Kulturlandskapshotell mottok i 2023 den prestisjetunge prisen «Trøndersk opplevelsespris» for å være en fremragende representant for tilreisende til Trøndelag. Hotellet ble også anerkjent for sitt fokus på samarbeid med lokale aktører innen mat og drikke, samt for sin fremsnakking av naboene.
I tillegg kåret Nettavisens lesere hotellet til et av Norges 20 beste for året 2024.

ANNONSE