Sett på Mozart og få bedre vin
Hvordan ville du reagert hvis det på vinflasken stod «lagret på eikefat til lyden av bølger» eller «druer dyrket til Mozart»? Visstnok er ikke dette like usannsynlig som det kanskje høres ut som. Men er det bare en salgsstrategi, eller har det faktisk noe for seg?
Idéen om at en vin vil få bedre smaksprofil dersom vinfatene lagres i et rom hvor man spiller Bach eller Beethoven, virker ganske pussig. Men visstnok finnes det bevis på at jevne vibrasjoner kan bidra til vinens modningsprosess.
Musikkterapi i kjelleren
Det er flere vinprodusenter som benytter seg av musikk for å gjøre vinen bedre. Pasquale Petrera er en vinprodusent i Puglia, helt sørøst i landet, som benytter seg av musikkterapi i vinkjelleren. Han mener at musikken optimaliserer oksygeneringsprosessen, som igjen bidrar til å fremheve vinens eleganse, friskhet og autentisitet.
Oksygenering skjer naturlig gjennom treverket i vinfatene, men Petrera mener altså at lydbølgene fra musikken får vinpartiklene til å bevege seg på en skånsom og gunstig måte. Han spiller naturlyder for vinen – alt fra fuglekvitter og sildrende vann til vind og tordenvær. Hvorvidt dette faktisk gjør vinen bedre, kan nok diskuteres – men interessant nok produserer han Primitivo som ofte regnes som den beste i Italia.
Juri Botti er en annen vinprodusent som også benytter seg av musikkterapi. Han spiller klassisk musikk i vinkjelleren sin, og er overbevist om at musikkens vibrasjoner bidrar til å skape kompleksitet og eleganse. Dette skjer fordi vibrasjonene påvirker hvordan vinmolekylene oppfører seg, som igjen stimulerer gjærpartiklene på en positiv måte.
Som musikk for mine druer
Vinprodusenten Carlo Cignozzi har tatt konseptet ett hakk videre. På eiendommen sin i Montalcino i Toscana har han installert flere titalls høyttalere som spiller musikk for vinrankene. Gjennom hele vekstsesongen spiller han kun Mozart, ettersom de lave frekvensene i musikken antas å ha helbredende egenskaper. Cignozzi rapporterer at vinrankene hans har blitt sunnere og at druene har fått høyere nivå av fargepigmenter enn før han begynte å spille Mozart for dem. Han mener at musikken skaper en resonans som er gunstig for plantene, samtidig som lyden skremmer bort skadedyr.
Hvorvidt dette faktisk stemmer, finnes det nok ingen konkrete, vitenskapelige bevis på. Men det er i alle fall ingen tvil om at vår oppfatning av smak endres avhengig av hva vi hører på – dette finnes det nemlig flere studier på. For eksempel kan kraftig musikk gjøre at vi opplever en hvitvin som «tyngre», mens musikk med raskere tempo og lysere toner fremhever friskheten og livligheten i en vin. Så kanskje det likevel ikke er så søkt at musikk kan påvirke selve vinen også?