Lorry varmer opp til jul

Årets julemeny er på plass, og stamgjestene er klare for høytid på Lorry – spisestedet som er like mye kulturinstitusjon som restaurant.

– Jo nærmere jul vi kommer, jo flere stamgjester dukker opp, forteller Jan Olof Andersson, assisterende daglig leder av restauranten i krysset Parkveien/Hegdehaugsveien. – Julen hos oss er tradisjonen tro som den alltid har vært – fordi det er slik gjestene vil ha det. Pinnekjøtt- og lutefiskmiddagene våre har blitt legendariske.

En eklektisk miks

Verden er ikke den samme etter et besøk på Lorry. Fordi inntrykkene er så mange. På en hylle ligger et dinosauregg fra … ja … den gangen dinosaurer fantes. På en vegg henger et maleri av langt nyere dato, siden det ble malt på 1600-tallet. Og innimellom sebra, giraffer og skipsmodeller er andre vegger prydet med portretter fra Finn Graffs kjente strek, og et og annet kunstverk fra kunstnere som har nydt mat og drikke over lommebokens bæreevne. Kunsthistoriker Tommy Sørbø har omtalt Lorrys indre som et «kreativt kaos». 
– Her er det blikkfang overalt, nikker Jan Olof. – Det er eierfamiliens senior, Karl-Otto Bauer, som har det øverste interiøransvaret.

Et annet interiørt innslag som er typisk Lorry, er restaurantbåsene. For en stakket stund får man liksom sitt eget lille rom midt i den travle restauranten, med egen servitør. Og på alle bord, bås eller ei, er dukene hvite. Eller nesten, da. 
– Dukene har lite grann rosa i seg, for å harmonere med den varme belysningen.

Familiebedrift

Lorry eies og drives altså av familien Bauer. Det har den gjort siden 1950-tallet. Tredje generasjon, Nicolai og Karl Axel Bauer, overtok som eiere i 2016. Men selve bygget – og restaurantdriften – er mye eldre enn som så. Én legende sier at det hele startet i 1870-årene, mens legende nummer to flytter startskuddet frem til begynnelsen av 1900-tallet. Tradisjonsrikt er det åkkesom, selv om navnet Lorry dukket opp noe senere. 
– Det er en gammel bygning, og det merkes. Deler av vareleveringen skjer via et hull i Parkveien. Ikke alle kan skryte av slikt!

To og fire etasjer

Selv om arkitekt Bernhard Steckmest sitt hjørnebygg fremstår i tre etasjer for det blotte øye, finnes det en fjerde lengst opp. De to øverste brukes til administrasjon, men selve restauranten strekker seg over etasjene én og to. Det gir plass til rundt 250 gjester. 250 er det også plass til på uteserveringen, så hvis Lorry kjører på full kapasitet en varm sommerdag kan det bli virkelig folksomt. 
– Men det skjer ikke ofte, forklarer Jan Olof. – Når uteserveringen er i bruk er gjerne andre etasje stengt av. 

225 ølsorter

Noe som lenge var et kjennetegn for Lorry var det omfangsrike ølutvalget. Det er det fremdeles, selv om man ikke lenger fører alt øl som kan kjøpes for penger. 
– Da jeg begynte her, i 1999, ble det et mål for oss å kunne tilby alle ølsorter tilgjengelig i landet. Det klarte vi, siden det «bare» var 150 sorter på markedet. Etter «ølrevolusjonen» som skjedde for noen år siden ble det straks vanskeligere å nå målet om alt. Men vi har 225 sorter da, som også er respektabelt. 

Et hjem for deg og meg

Det er ikke bare gjestene som stortrives på Lorry. Det gjør også de som jobber her. 
– Vi har mange ansatte som har jobbet her i over 20 år. Selv har jeg vært her i 25, avslutter Jan Olof Andersson, før han løper videre til nye avtaler. Mye skal klaffe før julesesongen, selv for en restaurant med over 100 års erfaring. God jul!

ANNONSE