Sesongstart: Derfor smaker reinsdyrkjøtt fra ulike områder forskjellig

Nå starter sesongen hvor du kan kjøpe ferskt reinsdyrkjøtt med stedsmerking, men visste du at forskjellige beiter gir ulike smaksopplevelser og at det er mulig å smake forskjell på høst- og vinterslaktet rein?

Reinsdyrkjøtt er ikke bare sunt og magert, men også rikt på smaksvariasjoner som er påvirket av hvor reinen beiter, hva den spiser og når den slaktes. Nå som sesongen for ferskt reinsdyrkjøtt starter, kan du oppleve de unike smakene som kommer fra Finnmark Reins mange beitedistrikter. Visste du at det er mulig å kjenne forskjell på reinsdyrkjøttet basert på om det er høst- eller vinterslaktet?

QR-kode gir nyttig produktinformasjon

For å gjøre det enda enklere å velge riktig stykningsdel for enhver anledning, har Finnmark Rein gjort produktene sporbare. Alle pakninger med ferskt reinsdyrkjøtt er utstyrt med en QR-kode som gir deg informasjon om produktet, hvor reinen har beitet og inspirerende oppskrifter.
– Sporbarheten er en viktig del av kvaliteten vi tilbyr. Når du vet hvor kjøttet kommer fra og hva den har spist, får du en pekepinn på om kjøttet vil ha en mild eller sterkere viltsmak. Det gjør det letter å velge den rette smaken til måltidet, sier Are Smuk Figved, administrerende direktør i Finnmark Rein.

En smak av geogarfi

Reinsdyrenes beiter varierer betydelig, og dette setter sitt preg på smaken. Kjøtt fra rein som har beitet langs kysten og spist næringsrik tang og tare, smaker annerledes enn kjøtt fra rein som har tilbrakt mesteparten av året på vidda hvor de hovedsakelig spiser lav. Dette gjør at hvert beitedistrikt kan gi kjøttet sitt eget unike smakspreg.

Denne høsten har gode sommerbeiter og rikelig med sopp på høstbeitene i Finnmark bidratt til jevnt gode slaktevekter under høstslaktingen. Den rikelige tilgangen på sopp har hatt en viss betydning for dette, men Figved understreker at variasjonene i slaktevektene også avhenger av hvilket distrikt reinen kommer fra.

Vær og beiteforhold spiller inn

Værforholdene har hatt en stor betydning for beitekvaliteten denne sesongen.
– Den varme sommeren og de gode beitene som følge av det har slått positivt ut for oss. Men naturen er uforutsigbar, og beitene reagerer ulikt avhengig av terrenget og forholdene. Noen områder responderer bedre på en våt sommer, mens andre takler en tørr eller varm sommer bedre. Den varme sommeren har nok gjort utslag i enkelte distrikter, det kommer an på hvordan beitene er når det er veldig varmt og tørt. Enkelte distrikter har fordel av varmen, men ikke alle, forteller Figved.

Reinsdyrene i Finnmark og Nord-Troms beiter i ulike terreng, noe som gir naturlige variasjoner i kostholdet og dermed også smaken på kjøttet.

Fem faktorer som påvirker smaken på reinsdyrkjøtt

  • Sommerbeite: Reinen ved kysten spiser gress, tang og tare som tilfører mineraler og gir kjøttet en karakteristisk smak
  • Vinterbeite: På vidda graver reinen frem lav, noe som gir mildere smaksnyanser
  • Beitedistrikter: Hvert distrikt har sin unike flora og fauna, noe som gjør at kjøttet fra ulike flokker smaker forskjellig
  • Slaktetid: Høstslaktet rein smaker mer av gress og urter, mens vinterslaktet rein har en mildere smak av lav. Gode høstbeiter og rikelig med sopp i år har også gitt reinsdyrene jevnt gode slaktevekter, selv om dette kan variere fra distrikt til distrikt
  • Været: En mild vinter kan gi mer smakfullt kjøtt da reinen får bedre tilgang til beitet under snøen. Varm sommer kan slå positivt ut for noen distrikter, mens andre kan oppleve utfordringer
ANNONSE